Boerderij: ‘Baas op eigen bedrijf met KIP-caravan’

17-10-2017

Ronald Scholten

Iedereen kent de Kip-caravan. Nu is er een voor innovatie in de pluimveehouderij.

De Kip-caravan. Wie kent hem niet? Zo’n klein wit dingetje achter een auto met gele kentekens geknupt. Zo’n dingetje dat langzamer de bult opgaat dan een prachtig brullende Scania met 180 mooie vleesvarkentjes op weg naar hun heldenstatus als ‘Jäger Schnitzel’ of ‘Curry Wurst’.

Ik heb het echter over een andere caravan, een KIP. Dat staat in dit geval voor Kip Innovatie Plein. De ‘KIP van Oranje’ is de precieze naam. Een geweldig initiatief, ontspruit aan de ideeën van inspirator Albert Hoekerswever. Dit platform is gericht op innovaties met betrekking tot gezondheid en welzijn en wordt getest op farmlabs en data worden gedeeld. Dit alles met de gedachte dat de pluimveehouder weer zelf baas wordt op zijn of haar eigen bedrijf. Dat zijn positie duurzaam wordt versterkt. Daar ben ik alleen maar voorstander van. Power to the farmer!

 

Fermentatie in de pluimveewereld

Als Ronald Scholten mocht ik ook een bakkie doen in de KIP van Oranje. Trots. Blijkbaar wordt mijn innovatieve geest herkend. Als pionier in de fermentatie voor varkens, ga ik me nu ook begeven als pionier van fermentatie in de pluimveewereld. Een misschien nog wel grotere uitdaging, maar eentje met giga-potentie. Wereldwijd.

Het vergt een andere wijze van denken. Maar juist dat is innovatie. Gewoon doen. Proberen. Niet alles van tevoren ‘weg beredeneren’. Paar keer goed met de neus tegen de betonmuur op knallen. Even schudden en hop, weer doorgaan. Het past ook wel in mijn levensverhaal. Dat maakt het ook elke keer weer leuk.

Cruciale factor

Het past in ieder geval in mijn overtuiging dat goede positieve bacteriën in combinatie met fermentatie een cruciale factor zijn voor een gezonder dier met meer welzijn, minder input van grondstoffen, en minder belasting voor het milieu. Daar is elke individuele farmer bij gediend. En elk mens op deze planeet ook. En als ik daar als Ronald Scholten uut Twente een (klein kiezel)steentje aan kan bijdragen is dat geweldig.

De komende jaren gaat u meer horen over ‘De KIP van Oranje’. Een revolutionaire aanpak die de agrarisch ondernemer weer aan het stuur zet. Power to the farmer!

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal