Pluimveeweb: Hogan wil wetgeving om boeren te beschermen tegen grote supermarkten

16-10-2017

Supermarkten gedragen zich te veel als ‘supermachten’. Dat zei Europees Landbouwcommissaris Hogan tijdens een debat in Dublin over de kwetsbare positie van de boeren in de voedselketen. Hogan kondigde aan te streven naar wetgeving om boeren te beschermen tegen grote supermarkten. De supermarkten stellen dat de macht niet bij hen ligt maar bij de grote verwerkers.

De eurocommissaris heeft zijn ogen gefocust op de supermarkten en verbeteren van de boerenpositie. Zo hield hij al een enquête rond de ketenwerking en werd er binnen de Veerman-commissie heel wat gedebatteerd over evenwichtige verhoudingen binnen de keten. Hogan: „Het is niet meer dan logisch dat boeren een faire prijs voor hun product krijgen.”

Onbalans
De supermarkten worden wel eens oneerlijke handelspraktijken en machtsmisbruik verweten. Ook Hogan haalt nu voor het eerst in sterke bewoordingen uit naar het onevenwicht in de keten en de rol die de supermarkten daarbij spelen.

„De onbalans van onderhandelingsvermogen tussen prijsmakers en prijsnemers is sterk, wat leidt tot een situatie waar de boeren een daadwerkelijk angst hebben commerciële repercussies, late betalingen en andere problemen”, vertelde Hogan in Dublin.

„De grote supermarkten gedragen zich als supermachten door het dubbele effect van de toegenomen globalisatie en van het hoge niveau van marktconcentraties binnen Europa. Dit geeft de supermarkten een onevenredig voordeel ten opzichte van de primaire producenten.”

Onterechte kritiek
EuroCommerce, de Europese koepelorganisatie van de supermarktketens, weerlegt de kritiek. De supermarkten moeten op hun beurt onderhandelingen voeren met concerns als Nestlé of Unilever. Dat zijn volgens de koepelorganisatie de echte machthebbers.

Supermarktenketens zoals Lidl en Carrefour vinden dat ze nu onterecht een doelwit zijn van kritiek. Ze kopen eigenlijk weinig rechtstreeks van boeren en handelen in plaats daarvan grote verwerkers zoals Arla, Nestlé en Danone. Veel retailers dringen erop aan dat de buffermarges in de verwerkende bedrijven worden gemaakt, niet door supermarkten.

 
 

Inloggen op de ledenportal