Omroep Gelderland: Mega-ei als collectebus voor pluimveehouders

14-10-2017

BARNEVELD - Een mega-ei gaat binnenkort in Barneveld dienen als collectebus in het Glazen Huis, waarvan de opbrengst gaat naar pluimveehouders in het hele land die kampen met fipronil in de stallen.

Zaterdag werd het ei aangeboden door eierhandelaar Henk van Hamersveld tijdens de Wereld Ei Dagen in Barneveld. Jaap van der Veer van de actiegroep Kippenvel: 'Nu nog een rekeningnummer regelen voor het goede doel en dan kan onze Glazen Huis- actie volgende maand écht van start.'

Het eitje staat zaterdag de hele dag in de schijnwerpers in Barneveld tijdens de Wereld Ei Dagen. De streek is trots op de pluimveehouders en dat laten ze zien. Zo kunnen bezoekers bij bedrijven kijken hoe het ei van de handelaar naar de markt gaat. Verder is er het Nederlands kampioenschap Uitsmijter Bakken. Wethouders deden mee en ook LTO voorman Eric Hubers tikte een eitje in de pan. 

Glazen huis pal voor gemeentehuis
De stichting Kippenvel is druk bezig met de voorbereidingen van het Glazen Huis dat straks pal voor het gemeentehuis komt te staan. Eigenlijk wilde de organisatie zaterdag tijdens de Wereld Ei Dagen de actie al promoten, maar dat kan nog niet omdat er onverwacht nog veel geregeld moet worden. De stichting richt zich nu op begin november. Van der Veer: 'We zijn veel aan het regelen, maar een glazen tent heb ik en nu dit mega-ei.' De stichting hoopt nu dat er 3 en 4 november een Glazen Huis staat in Barneveld. 

Stichting moet keurmerk aanvragen
Als je geld wil ophalen voor het goede doel kun je beter een ANBI-keurmerk aanvragen bij de belastingdienst, merkte Van der Veer. 'Anders moet de stichting over het geld weer 30 procent of 40 procent belasting betalen.' Nu duurt het acht weken om zo'n keurmerk te regelen. Die tijd heeft Van der Veer niet, zegt hij. 'En de pluimveehouders ook niet.' 

Van der Veer overlegt met een aantal kerken of ze het via een bestaande rekening van de kerken kunnen doen. Dan hoeft er geen ANBI-keurmerk meer te worden aangevraagd.

 
 

Inloggen op de ledenportal