Boerderij: Fipronilnorm voor mest vastgesteld op 5 microgram/kilo

17-10-2017

Pluimveemest met meer dan 10 microgram fipronil per kilo moet worden afgevoerd en verbrand. Dat volgt uit de vaststelling van een norm voor de maximale hoeveelheid (MRL) fipronil in kippenmest.

De MRL is vastgesteld op 5 microgram per kilo mest. Rekening houdend met alle meetonzekerheden, betekent dit dat alle kippenmest met een gehalte boven 10 microgram per kilo mest moet worden afgevoerd en verbrand.

Zelfde norm als in Duitsland en België
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) sluit met deze normstelling aan bij de waarden die ook in Duitsland en België worden gehanteerd. De norm van 5 microgram komt overeen met de zogenoemde detectiegrens, dat wat nog gemeten kan worden.

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers noemt de vastgestelde norm ‘goed nieuws voor de bedrijven die het betreft’. Het geeft verlichting, maar het betekent niet dat nu alle mest via het reguliere kanaal weg kan. LTO schat dat 20% van de mest op fipronil-besmette bedrijven onder de nieuwe MRL zit, maar waarschijnlijk meer. Theoretisch zit daar veel natte mest bij, omdat die mest een lager gehalte aan fipronil heeft. Deze mest is relatief duur voor de verbrander en is de laatste weken meerdere malen teruggestuurd. Hoewel de sector liever een hogere norm had gehad is het beter dan de oude situatie, aldus Hubers.

Het RIVM heeft vastgesteld dat fipronil schadelijk is voor waterdieren en insecten. Daarom mag met fipronil verontreinigde mest niet in het milieu terechtkomen. Verontreinigde mest moet worden verbrand, omdat fipronil onvoldoende wordt afgebroken bij compostering, droging of andere verwerkingsmogelijkheden.

 
 

Inloggen op de ledenportal