Boerderij: Belgisch bedrijf overschrijdt pcb-norm

17-10-2017

In België is opnieuw een pluimveebedrijf geblokkeerd. Maar de reden is dit keer niet fipronil.

Op een nieuw gestart biologisch leghennenbedrijf zijn pcb’s – die schadelijk zijn voor de mens – gevonden. Dat heeft de Belgische voedselwaakhond FAVV maandagavond 16 oktober bekendgemaakt. Alle eieren van het bedrijf zelf en van de afnemers zijn inmiddels geblokkeerd. Op het leghennenbedrijf is een onderzoek gestart om de oorzaak te vinden en de betrokken detailhandel is ingelicht. “Er is geen acuut risico voor de volksgezondheid”, verzekert Katrien Stragier van de FAVV. “We hebben de lotcode van de eieren, OBE3133, bekendgemaakt en consumenten kunnen de eieren naar de winkels terugbrengen.” Volgens Stragier is het ook nagenoeg uitgesloten dat er eieren in Nederland terecht zijn gekomen. “Het onderzoek loopt nog, maar naar mijn weten gaat het enkel en alleen om België.”

Onderzoek loopt nog
De pcb-normoverschrijding op het bedrijf kwam aan het licht door een controleprogramma die de FAVV jaarlijks uitvoert. Daarin werd voor de eerste keer – na 925 pcb-monsternames – een overschrijding geconstateerd. Stragier: “De precieze oorzaak is nog niet duidelijk. Maar de meest waarschijnlijke oorzaak is de grond waarop de kippen vrij konden rondlopen. Andere opties die we nog onderzoeken, zijn drinkwater en voer. Dit onderzoek ronden we op korte termijn af.”

Op dit moment gaat de FAVV de pcb-controles in België nog niet intensiveren. Dat hangt vooral van de uitkomsten van het onderzoek bij het biologische leghennenbedrijf af.

 
 

Inloggen op de ledenportal