Pluimveeweb: LTO/NOP en NVP naar de rechter om POR-regeling te behouden

19-10-2017

LTO/NOP en NVP stappen samen met de Producenten Organisatie Varkenshouderij naar de rechter om de POR-regeling te behouden.

Het ministerie van Economische Zaken heeft woensdagochtend 18 oktober definitief besloten de POR-regeling per 1 januari 2018 af te schaffen. Daarbij komen ook de pluimveerechten van POR 1, ouder dan 10 jaar, te vervallen. Het afschaffen van deze regeling kost de varkens- en pluimveehouderij miljoenen euro’s.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij, LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders bereiden daarom gerechtelijke stappen voor om de POR-regeling te behouden. Het afschaffen van deze regeling treft juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking, stellen de drie belangenbehartigers.

„In combinatie met het behoud van de varkens- en pluimveerechten, is het niet verlengen van de POR-regeling voor ons absoluut onacceptabel”, zeggen Ingrid Jansen (voorzitter POV), Hugo Bens (bestuurslid LTO/NOP) en Hennie de Haan (voorzitter NVP) namens de belangenorganisaties.

Miljoenenstrop

De POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet) is in januari 2015 voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten. Dit houdt in dat zonder dierrechten mocht worden uitgebreid, mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet.

Dit besluit heeft zeer grote gevolgen voor beide sectoren en treft juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking. „Het is een heel zware economische strop voor de varkens- en pluimveesector. Dit leidt tot een prijsopdrijvend effect op de rechtenmarkt. Voor deze groep individuele ondernemers betekent dit een kostenpost van enkele tonnen per bedrijf en het kost de sector miljoenen”, aldus de belangenorganisaties. Geld dat niet kan worden geïnvesteerd in verdere ontwikkeling en verduurzaming.

Nieuwe minister

Het is volgens de belangenorganisaties opmerkelijk dat in de nadagen van dit kabinet op de valreep een besluit wordt genomen over een controversieel onderwerp, temeer er plannen klaarliggen van de sectoren voor verdere verduurzaming en vitalisering. POV, LTO/NOP en
NVP roepen de nieuwe bewindspersoon dan ook dringend op om dit besluit te heroverwegen en met de sector hierover in gesprek te treden.

„Duurzaamheid moet worden beloond, in plaats van te worden afgestraft”, menen POV, LTO-NOP en NVP. Intussen zijn de voorbereidingen gestart voor gerechtelijke stappen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal