Pluimveeweb: Hoog pathogene vogelgriep in Bulgarije

24-10-2017

Bij een commercieel pluimveebedrijf en bij hobbykippen in Bulgarije is hoog pathogene H5 vogelgriep vastgesteld. Dat meldt de World Organisation for Animal Health, OIE, op 23 oktober.

In de noordoostelijke regio Dorbric, in de plaats Stefanovo, is op een commercieel pluimveebedrijf met ruim 10.000 kippen een besmetting vastgesteld. In de zuidelijke regio Haskovo, in de plaats Uzundzhovo, is de besmetting vastgesteld bij een koppel van 148 backyard kippen. De besmettingen zijn door het Nationale referentielaboratorium vastgesteld op resp. 17 en 19 oktober j.l.

Verplichte tweede reiniging en ontsmetting
Omdat een besmetting is vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf geldt voor Bulgarije een verplichte 2e R&O voor transporten met gevogelte of broedeieren van en naar dit land en voor transporten die leeg naar ons land terugkeren.

Dat betekent dat ongeladen vervoermiddelen afkomstig uit EU-risicolanden voor HPAI (behalve voor Frankrijk en Italië nu dus ook voor Bulgarije) onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede R&O moeten ondergaan op een erkende R&O-plaats voor veetransportmiddelen óf aangewezen wasplaats voor pluimveetransportmiddelen. Na afloop van deze 2? R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of aangewezen wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

Tekst:Monique van Loon & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal