Pluimveeweb: Dierenartsen actief op social media met @DeDierenDoc

25-10-2017

Dierenartsen in de landbouw gaan op Twitter en Facebook vertellen over hun werk op de boerderij. Via @DeDierenDoc willen zij burgers beter informeren over hoe zij samen met veehouders werken aan diergezondheid. Dat gebeurt met tekst, foto’s en video’s. Ook kunnen er vragen gesteld worden.

Begin deze week heeft de eerste dierenarts, Thijs Derkman van DAP Beltrum (GD) het spits afgebeten. Derkman is gespecialiseerd in melkvee en vleeskalveren. De komende weken wisselen verschillende dierenartsen in diverse sectoren elkaar af. Op Twitter zijn er na enkele dagen al bijna 1000 volgers en op Facebook ruim 500.   

Het idee voor @DeDierenDoc is afkomstig van Caroline van der Plas uit Deventer. Al eerder lanceerde zij het succesvolle @Boerburgertweet waarbij wekelijks een nieuwe boer of boerin vertelt over zijn of haar werk. Alle agrarische sectoren komen daarbij aan bod. Deze account wordt inmiddels door 8.000 mensen op Twitter en bijna 15.000 op Facebook gevolgd.

Je eigen verhaal vertellen

Door de steeds grotere maatschappelijke aandacht voor dier- en volksgezondheid maar ook voor antibioticagebruik en resistentie is het volgens Van der Plas  belangrijk dat ook dierenartsen laten zien wat ze doen. „Je moet je verhaal vertellen, anders vertellen anderen het wel voor je. En dan ontstaat er vaak een ongenuanceerd en scheef beeld.”

De dierenartsen, die de nieuwe account zelf beheren en coördineren,  zijn het daar mee eens. Zij willen met @DeDierenDoc een goed beeld geven aan de burger over hun rol op het boerenbedrijf en het grote, gezamenlijke belang bij gezonde dieren. „Maar ook willen wij bijdragen aan een goed imago van de Nederlandse veehouderij in het algemeen. Er zijn veel misvattingen en onwetendheid bij burgers. Door open en eerlijk te laten zien wat wij doen, kunnen we een goed beeld geven van wat er nou echt gebeurt en zo een dialoog op gang brengen,” zo zegt Derkman.

Tekst:Lauk Bouhuijzen

 
 

Inloggen op de ledenportal