Boerderij: Dierenarts werkt, twittert én legt uit

26-10-2017
Dierenartsen zijn deze week gestart met het socialmediaproject De Veearts Vertelt. Burgers lezen én zien via Twitter en Facebook wat er in stallen gebeurt.

Dierenartsen van DAP Beltrum zijn namens het Veterinair Kennis Centrum (VKC) deze week een opvallend socialmediaproject begonnen: de Veearts Vertelt. Via Twitter- en Facebook-accounts laten zij zeven dagen per week hun dagelijkse werk op veebedrijven aan burgers zien.

Thijs Derkman trapte maandag als eerste dierenarts af en niet zonder succes. “We zitten al op 921 Twitter- en 895 Facebook-volgers en die aantallen nemen snel toe. Het is de bedoeling dat elke week een nieuwe dierenarts via deze accounts wordt gevolgd.”

Thijs Derkman (29) is dierenarts (melkvee en vleeskalveren) bij DAP Beltrum (Gelderland). -
 

Waarom de Veearts Vertelt?

“Het idee ontstond tijdens een VKC-symposium waar Caroline van de Plas van het succesvolle @Boerburgertweet spreker was. Via dat ‘podium’ worden burgers nadrukkelijk bij het boerenbedrijf en de voedselproductie betrokken. Zoiets wilden wij ook. Dat werd @DeDierenDoc. De kloof tussen boer en burger is nu eenmaal groot en door transparant te zijn en het eerlijke verhaal te vertellen via tekst, foto’s en filmpjes kunnen we daar hopelijk iets aan veranderen.”

Hoe groot is die kloof dan?

“Toch wel groot. Onvoldoende kennis leidt soms tot verkeerde aannames. Burgers die denken dat er veel antibiotica in vlees en in zuivel zit, of dat er groeihormonen gebruikt worden. Een ander punt is het kalf bij de koe. Veel burgers vinden dat noodzakelijk, maar begrijpen tegelijkertijd niet precies waarom. Daar proberen wij als dierenartsen uitleg over te geven. We willen de discussie eerlijker maken en eventuele onwetendheid wegnemen.”

Wat gaan jullie precies laten zien?

“Deze week is nog een soort introductieweek Zo geef ik algemene informatie over het werk van een dierenarts, de huisvesting van kalveren of de auto-apotheek. Daarnaast heb ik een filmpje van een IBR-vaccinatie gemaakt. Daar zal gaandeweg meer verdieping in komen. Dat gaat niet alleen om het curatieve gedeelte zoals uierontstekingen of keizersnedes. Het gaat vooral ook om preventieve zaken zoals kuiluitslagen, biestmanagement, vaccinaties of vruchtbaarheidsmanagement (echografie). Ook gaan we uitleg geven waarom een dierenarts tot aan zijn oksel in de koe zit. Veel mensen kennen dat beeld, maar ze weten niet precies waarom.”

‘We willen niet dat actiegroepen beelden uit de context kunnen halen’

Zijn er beperkingen?

“Ja: de boer moet akkoord gaan dat we situaties op zijn bedrijf beschrijven of filmen. Maar de meeste veehouders staan hier zeer positief in. Daarnaast is niet alles geschikt om op beeld vast te leggen. Sommige situaties – ziek dier – laten zich niet altijd mooi op de foto zetten. We willen niet dat actiegroepen dergelijk materiaal uit de context kunnen halen om ze voor eigen doelen te gebruiken.”

Kunnen alle dierenartsen meedoen?

“Ja, graag zelfs. In het ideale scenario kunnen burgers elke week bij een andere dierenarts meekijken. Zover is het nog niet, maar het is zeker een streven.”

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal