Pluimveeweb: 'Elke dag met plezier naar je stal'

26-10-2017

Samen met Inge (43) heeft Gerjan Pol (45) een pluimveebedrijf met 53.000 vrije-uitloopleghennen. Inge doet de administratie en draait elke morgen de eieren. De ouders van Gerjan hebben eind jaren 90 samen met Vencomatic het Red-L-systeem ontwikkeld. Nu wordt de eerste Red-L vervangen door een nieuw Red-L. In de nieuwe Red-L is het hele concept overeind gebleven: een ‘boom met takken’, weinig poten op de grond, helemaal beloopbaar op alle verdiepingen, diervriendelijk en werkplezier.

Gelukkige kippen

De naam Red-L draagt de essentie uit van dit volièresysteem: Rusten, eten, drinken en Leggen. Gerjan Pol: “Ja dat was van begin af aan het uitgangspunt en dat geldt nog steeds, ook voor de nieuwe Red-L. Mijn vader zag bij het ontwikkelen van dit systeem dat het eigenlijk om een soort boom gaat waar alle vogels graag in zitten. Wat daarbij helpt is dat een kip graag boven slaapt. Ik weet bijna zeker dat de kippen gelukkig zijn in dit systeem. Dat is niet keihard meetbaar natuurlijk maar ze kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken wanneer ze geplaagd worden als ze lager in de pikorde zitten.”

Mooie verdeling

Gerjan heeft afgelopen februari een koppel opgezet met hele snavels en dat leverde geen problemen met pikkerij op; ook hierin ziet hij een bewijs dat de kippen zich in Red-L prettig voelen: “Als een kip zich goed voelt, heeft ze ook geen neiging om zichzelf of andere kippen te pikken.”
Behalve wat betreft diervriendelijkheid heeft het systeem zich ook op andere vlakken ruimschoots bewezen. Gerjan: “Weinig grondeieren bijvoorbeeld; dat valt echt op. En natuurlijk de mooie verdeling van de dieren over de verschillende niveaus; zo’n 60 procent zit boven en 40 procent onder; dat werkt erg prettig. Je plaatst ze beneden en dan gaan ze zelf naar boven.”

Kant en klare module

Eigenlijk dus een perfect systeem. Waarom gaat bij Gerjan Pol dan toch het eerste Red-L eruit en wordt er nu een nieuw Red-L-systeem teruggezet? Gerjan: “Die eerste versie heeft nu achttien jaar gedraaid en is eigenlijk nog niet versleten. Maar de investering voor een nieuwe Red-L komt nu goed uit. En in het nieuwe systeem zitten toch ook wel een paar verbeteringen. Zo is de aandrijving van de mestbanden verbeterd. De eerste aandrijving was min of meer geïmproviseerd met aan het systeem geplaatste motoren. Bij de nieuwe Red-L is de aandrijving een kant-en-klare module die gemakkelijk aan het systeem gekoppeld kan worden.”

Vriendelijk licht

Ook is de mestbeluchting nu beter geïntegreerd in het systeem. “De ventilatiekokers zitten nu direct naast de mestband. Bij het beluchtingssysteem zit nu een warmtewisselaar zodat niet alleen in de zomer maar ook in de winter met buitenlucht kan worden geventileerd.”
Het nieuwe systeem is uitgerust met ledverlichting. “Geen geknipper meer zoals bij tl-licht, maar het stabiele rustgevende licht van de ledbuis. Ik denk dat de kippen dat ook prettiger vinden.” De ledverlichting is dimbaar en te krijgen in verschillende kleuren. Gerjan kiest voor geel met een kleurtemperatuur van 2700 kelvin. “Alles rond de 3000 kelvin is een goede kleur. Wij kiezen zo geel mogelijk want in vriendelijk licht worden de kippen rustig.”

Draadroosters

Met het oog op de bloedluisproblematiek is de nieuwe Red-L nu uitgerust met draadroosters. Gerjan: “Vencomatic voorzag het Red-L-systeem van kunststof roosters en die waren prima. Alleen kunnen de bloedluizen zich te goed verstoppen onder deze roosters. Daarom heeft de nieuwe Red-L draadroosters. Een draadrooster heeft een heel open structuur en biedt geen ruimte aan de bloedluis.”

Werkgemak

Is er dan helemaal niets ten nadele van het systeem te zeggen? Gerjan: “Het is een duur systeem maar je kunt er wel lang mee vooruit: zeker twintig jaar. Andere systemen gaan niet zo lang mee. Verder is Red-L beter voor het milieu en voor de dieren. Maar het belangrijkste vind ik het werkplezier en het werkgemak dat je ervoor terugkrijgt; je hoeft echt nergens meer onderdoor te kruipen.”

Tekst:Vencomatic

 
 

Inloggen op de ledenportal