Pluimveeweb: Legsector Zuid-Afrika hard getroffen door H5N8

31-10-2017

De Zuid-Afrikaanse legpluimveehouderij wordt zwaar getroffen door de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Landelijk is de eierproductie met 20 procent gedaald. Dat meldt Annette Steyn, schaduwminister van landbouw in het Zuid-Afrikaanse parlement.

De eerste besmettingsgevallen met het H5N8-virus dateren van juni. In eerste instantie waren vooral vleeskuikenbedrijven het slachtoffer en bleven de besmettingen beperkt tot twee gebieden: in het noordoosten en het zuidwesten van het land. Inmiddels zijn 8 van de 9 provincies besmet, aldus Steyn, en houdt het virus vooral huis onder legbedrijven. “In de provincie Western Cape zit rond Kaapstad het leeuwendeel van de Zuid-Afrikaanse eierproductie geconcentreerd. Daaris naar schatting 60 procent van de bedrijven besmet”, geeft zij aan.

Zomer

Onder de vleeskuikenbedrijven, die zich vooral in het noorden en noord-westen van Zuid-Afrika bevinden, breidt het aantal besmettingsgevallen nu niet meer zo hard uit. Dat komt omdat het nu zomer wordt. Onder de warme en droge omstandigheden in die regio kan het virus zich minder makkelijk handhaven, aldus Steyn.

Bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep gelden in Zuid-Afrika dezelfde protocollen als in Europa, met een beschermingsgebied en een vervoersverbodgebied. Tot en met vorige week zijn er zo’n 3 miljoen dieren geruimd, waarvan 2 miljoen alleen al in de Western Cape. De totale Zuid-Afrikaanse pluimveestapel telde tot voor kort 20 miljoen dieren.

Eierschappen leeg

In de supermarkten zijn de gevolgen van de vogelgriep goed te merken. Eierschappen blijven steeds vaker leeg, en zodra er eieren zijn, slaan consumenten aan het hamsteren. Een van de getroffen eierbedrijven is Windmeul Eiers in Paarl in de Western Cape, die de grote supermarktketen Pick’nPay belevert. Dit bedrijf heeft 550.000 leghennen moeten ruimen – 70 procent van haar hele pluimveestapel - en 2,4 miljoen eieren vernietigd. “Het is een nachtmerrie”, verzuchtte directeur Pier Luigi Passerini tegenover de lokale nieuwssite News24.

Volgens de laatste update van het Zuid-Afrikaanse ministerie van landbouw (medio september) zijn er 62 uitbraken van vogelgriep gedocumenteerd. Daaronder zijn ook 10 struisvogelboerderijen die ten prooi zijn gevallen aan het virus.

Tekst:Gineke Mons

 
 

Inloggen op de ledenportal