Boerderij: Minister Schouten bezoekt pluimveebedrijf

03-11-2017

Een week na haar beëdiging bracht landbouwminister Carola Schouten vandaag, 3 november, haar eerste werkbezoek aan een biologisch legpluimveebedrijf, van familie Verbeek in Renswoude (U.).

Het bezoek van de LNV-minister vond mede plaats op dit betreffende pluimveebedrijf omdat het een van de betrokken bedrijven is in de fipronilaffaire. “Ik heb afgelopen week veel in de Tweede Kamer gezeten, maar wil ook graag zien wat er in de sector leeft. Fipronil heeft veel impact gehad. Daar kan ik over lezen in de beleidsstukken, maar het mooiste is dan te horen hoe mensen het zelf ervaren, hoe het er nu voorstaat en hoe hun perspectief is”, aldus Schouten.

Waardering dat Schouten naar de sector komt
Het feit dat Schouten in de sector komt horen hoe de situatie is, werd gewaardeerd. Pluimveehouder Johan Verbeek noemde het achteraf het bezoek heel zinvol. “Goed van haar kant af, om zich te laten informeren in de praktijk,” vindt hij.

Minister Schouten liet zich niet alleen informeren over de impact die de fipronilaffaire op het bedrijf en de sector heeft, maar ook over de pluimveehouderij in het algemeen, de ontwikkelingen in de biologische legpluimveehouderij en over actuele thema’s zoals de dreiging van vogelgriep en beperkte beschikbaarheid van pluimveerechten. Schouten vroeg de pluimveehouders hoe het nu ging en of ze weer vooruit kunnen kijken. “Ja, maar we zijn er ook relatief goed uitgekomen”, zei zoon Ariën Verbeek. En Johan Verbeek: “Er zijn er met tonnen schade in de buurt, en met grote emotionele schade.”

“Wat wil je ons meegeven”, vroeg Schouten tijdens het gesprek aan de keukentafel, na een rondleiding en een kijkje in de stallen. Ariën Verbeek noemde de NVWA: “Die is voor ons enorm belangrijk. Ik snap niet dat de reorganisatie daar zo lang duurt, en vind niet dat er snel gehandeld wordt. Ik snap dat het tijd nodig heeft, maar waarom heeft het 3 maanden geduurd voordat de norm voor fipronil in mest was aangepast?” Een medewerker van het ministerie benoemde dat in de fipronil-kwestie veel ingewikkeld lag omdat alles onbekend was en eerst uitgezocht moest worden.

Johan Verbeek noemde ook het protocol bij laagpathogene vogelgriep, en of er niet risicogerichter te werk kan worden gegaan dan in alle gevallen ruimen.

“Het is een risico-afweging,” aldus Schouten. “Stel dat je nu een keer controleert en denkt: het kan wel, en het blijkt de volgende keer gemuteerd en we zijn te laat, dan krijg je dat ook op je dak. Maar we blijven continu kijken of we het goed doen.”

 
 

Inloggen op de ledenportal