Boerderij: Duitsers eten meer Duitse eieren

06-11-2017
Duitsers aten in het derde kwartaal van dit jaar meer eieren van eigen bodem. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse marktinformatiebureau Marktinfo Eier & Geflügel (MEG) op basis van GfK.

De fipronil-crisis in Nederland lijkt zichtbaar impact te hebben gehad op de Duitse eierconsumptie. Het aandeel van Duitsland in de totale verkoop van tafeleieren in het derde kwartaal van 2017 bedroeg 83,8%, bijna 3% meer dan in het kwartaal daarvoor.

Duitse eierconsumptie

Bij biologische eieren schommelde het aandeel Duitsland de laatste kwartalen rond de 85%. In het derde kwartaal van dit jaar lag dat vergeleken met voorgaande perioden fors hoger op 89,5%. Ook bij scharreleieren schoot het aandeel met Duitse herkomst met ruim 3% omhoog. Alleen bij vrije-uitloopeieren bleef het aandeel Duitse eieren gewijzigd. Vermoedelijk is daar een relatie met een andere veranderde factor in de Duitse eierconsumptie: het aandeel vrije-uitloopeieren in de totale eierverkoop heeft zich weer hersteld tot het niveau van voor de vogelgriep afgelopen winter, toen een tijd geen vrije-uitloopeieren beschikbaar waren.

Fipronil

Begin augustus besloot de Duitse Rewe Group vanwege fipronil alle Nederlandse eieren uit het schap te halen, en voorlopig alleen Duitse eieren te verkopen. Een maand later lagen er wel weer Nederlandse eieren in het schap, mits aantoonbaar fipronil-vrij. Duitsland importeerde in de maand augustus een derde minder eieren uit Nederland ten opzichte van die maand in 2016, blijkt ook uit MEG-cijfers. In augustus 2017 waren dit 296,4 miljoen stuks, in augustus 2016 nog 437,1 miljoen stuks. Ter nuancering fluctueren die importcijfers echter sowieso behoorlijk van maand tot maand, en is een verschil van een tiental procenten niet ongewoon. De cijfers van de maanden na augustus zijn nog niet bekend.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal