Pluimveeweb: Ruim 3,5 miljoen kippen geruimd vanwege fipronil

20-11-2017

In Nederland zijn er sinds de ontdekking van fipronil in eieren in totaal zo’n 3,5 miljoen kippen geruimd. Het geruimde pluimvee komt van in totaal 160 stallen, laat een woordvoeder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten na vragen van RTL Z.

In totaal waren er 793 stallen waar het bestrijdingsmiddel fipronil is gebruikt. Daarvan zijn er nog 156 helemaal dicht en nog eens 365 zijn gedeeltelijk geblokkeerd. Dat betekent dat er geen eieren, mest of kippenvlees van het erf mogen. Er zijn inmiddels 272 stallen weer helemaal vrijgegeven.

Begin september had het fipronilschandaal aan 2,5 miljoen kippen het leven gekost. Dat het aantal gedode dieren blijft stijgen, komt omdat sommige pluimveehouders hun hennen – na het ruien – alsnog ruimen omdat het ruien onvoldoende werkt. 

Financiële schade loopt hard op

De schade van de fipronilaffaire loopt hard op. Eind september was de totale schade al opgelopen tot een bedrag van tussen de 72 en 83 miljoen euro. Voor pluimveesector zelf gaat het om een bedrag van tussen de 65 en 75 miljoen, becijferde de Wageningen Economic Research.

De zwaarstgetroffen bedrijven hadden tot eind september al gemiddeld zo’n 361.000 euro aan schade door misgelopen inkomsten, het ruimen van kippen en het laten schoonmaken van de stallen.

Voor supermarkten was de schade al opgelopen tot 7 à 8 miljoen euro, zo meldde toenmalig minister Henk Kamp 20 oktober aan de Tweede Kamer.

Tekst:Tom Schotman & RTL Z

 
 

Inloggen op de ledenportal