Pluimveeweb: Plastic moet uit fipronil stallen

21-11-2017

Meerdere pluimveehouders die vier maanden na de start van de eiercrisis nog kampen met fipronil in de stallen, nemen rigoureuze maatregelen. Ze gaan plastic onderdelen in de stallen vervangen. Dat betekent opnieuw een kostenpost, van duizenden euro's.

Ondanks het vele poetsen kampen nog een groot aantal pluimveehouders met fipronil besmette stallen. Pluimveehouders gaan nu over op het vervangen van plastic onderdelen in de stal: nestmatjes, flappen en drinkcups.

Fipronil bindt aan plastic
Uit testresultaten blijkt dat fipronil zich erg graag bindt aan verschillende soorten plastic. Dierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek bevestigt dat fipronil vooral lang in plastic blijft zitten. „Het is triest dat alle kunststof onderdelen nu moeten worden verwijderd”, zegt Wijnen. ‘Het is kapitaalvernietiging. Normaal gaan de kunststofonderdelen circa twintig jaar mee.’

Bij meerdere pluimveehouders zijn nu honderden kunststof onderdelen in de stallen vervangen, als ultieme poging om fipronil uit de stallen te krijgen. Volgens de dierenarts tekent dat de aanhoudende onzekerheid in de pluimveesector. 

Extra kosten 1 euro per kip
Een van de pluimveehouders die de kunststof onderdelen weghaalt, is Wijnand van de Mheen uit Terschuur. Een van zijn stallen is nog leeg. Een collega-pluimveehouder, die niet getroffen is door de fipronilcrisis, helpt hem om de kunststof onderdelen te verwijderen. Van de Mheen schat de extra kosten op 1 euro per kip. Hij hoopt dat fipronil na het verwijderen van de plastic onderdelen uit de stal is.

 
 

Inloggen op de ledenportal