Pluimveeweb: Uitloopei verliest na 16 weken ophokplicht status

23-11-2017

Vrije uitloop eieren verliezen vanaf aanstaande zaterdag 25 november na 16 in plaats van 12 weken ophokplicht hun status. Vanaf dan moeten ze worden verkocht als scharrelei.

Dat heeft de Europese Commissie deze week definitief besloten, nadat de regeling in juli al was aangekondigd. Ook wordt er flexibel met de regeling omgegaan. De 16 weken gelden in het nieuwe voorstel per koppel. Als een leghennenhouder tijdens de 16 weken termijn nieuwe vrije uitloophennen opzet dan gaat de periode van 16 weken weer opnieuw in.

De NVP en LTO/NOP zijn teleurgesteld over de beslissing. „We hadden ingezet op dezelfde regeling als voor biologische eieren, waar de hennen minimaal twee derde van hun leven naar buiten moeten kunnen”, zei NVP secretaris Aalt den Herder afgelopen woensdag 19 juli tegen Pluimveeweb.nl.

11 mijoen euro schade

VVD-Europarlementariër Jan Huitema had net als de NVP en LTO/NOP ook liever gezien dat de regeling voor biologische eieren tevens zou gelden voor vrije uitloop eieren. Maar daar was  geen politieke meerderheid voor.

In Nederland liepen vrije uitloop leghennenhouders volgens de branchevereniging voor eierhandelaren Anevei dit jaar 11 miljoen euro directe schade op toen de kippen na uitbraken van vogelgriep 5 maanden lang moesten binnenblijven.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal