Pluimveeweb: 'Behandel vloeren 3 keer en muren 5 keer tegen fipronil'

23-11-2017

Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in fipronil besmette pluimveestallen blijkt dat je vloeren twee tot drie met soda en waterstofperoxide moet behandelen om vet- en fipronilvrij te maken en muren vier tot vijf keer.

Dat zegt veterinair toxicoloog Guillaume Counotte van GD na vragen van Pluimveeweb.nl. „Fipronil gaat in vet zitten. Met soda kun je vet afbreken en met waterstofperoxide fipronil”, vertelt Counotte. „Verticale delen van een stal kun je slechter fipronilvrij maken dan horizontale. Op vloeren kun je een plas soda of plas waterstofperoxide laten staan, van muren of legnestflappen stromen die vloeistoffen snel weer af waardoor de contacttijd en de werking minder is.”

Uit gegevens die GD heeft gekregen blijkt verder dat op de onderkant van voergoten van sleepkettingen soms nauwelijks fipronil aanwezig is en op de binnenkant heel veel. „De binnenkant van een voergoot is door al het voer vettig. In dat vet gaat fipronil zitten. Uit  ervaringen van pluimveehouders blijkt dat je voergoten ook twee tot drie keer moet behandelen om frpronilvrij te maken.”

Tientallen pluimveehouders vervangen momenteel nestmatten, flappen en lekschaaltjes omdat blijkt dat fipronil zich erg graag bindt aan verschillende soorten plastic. Dit blijkt ook uit de monsternames in stallen die door Pluimveepraktijk de Achterhoek zijn uitgevoerd.

‘Ene plastic is andere niet’

De veterinair toxicoloog van GD kan niet zeggen of dat een verstandige beslissing is. „Uit onderzoek van ons blijkt dat fipronil zich niet aan iedere plasticsoort evengoed hecht. Aan PVC, tyleen en nylon kan fipronil zich goed hechten, aan polyetheen, polypropyleen minder goed. Maar ik weet niet van welke plasticsoort legnestmatjes, legnestflappen, lekschaaltjes en drinknippellijnen gemaakt zijn om te oordelen of dit een juiste beslissing is.”

Counotte begrijpt het wel waarom pluimveehouders plastic onderdelen vervangen. „Pluimveehouders met inrichting van vijftien jaar of ouder vertelden tegen ons dat ze hun inrichting niet meer schoon kunnen krijgen. Door het vervangen van de inrichting is de stal weer zo goed als nieuw. Wanneer ze daardoor weer snel fipronilvrije eieren mogen leveren, is het ook al gauw rendabel.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal