Boerderij: Fiscus slaat ‘Glazen Ei’ aan gruzelementen

22-11-2017
De inzamelingsactie voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis gaat voorlopig niet door. Dat vertelt initiatiefnemer en voorzitter van ‘Stichting Kippenvel’, die de actie coördineert, Jaap van der Veer.

Reden is dat de stichting geen toestemming krijgt van de Belastingdienst om geld in te zamelen voor de getroffen boeren, de zogenaamde ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Het was de bedoeling dat er in Barneveld een glazen huis met een glazen ei als collectebus zou komen om de actie onder de aandacht van een groot publiek te brengen. “De toestemming van de Belastingdienst is nodig om belastingvrij geld in te kunnen zamelen”, zegt Van der Veer. De Belastingdienst ziet de inzamelingsactie als een particuliere inzameling. Dat houdt in dat de stichting 30% belasting moet afdragen over het ingezamelde geld boven € 2.195 en 40% over alles vanaf € 100.000.

Pluimveehouders worden tegengewerkt

Onterecht, vindt Van der Veer. “Getroffen pluimveehouders worden van alle kanten tegengewerkt. Stallen worden niet vrijgegeven als de norm maar een klein beetje wordt overschreden. Terwijl er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Ik durf de eieren uit die stallen best te eten. Er is totaal geen enkel begrip voor de situatie van de pluimveehouders. Kamerleden zouden zelf moeten komen kijken wat de crisis betekent voor de getroffen ondernemers en hun gezinnen”, vertelt hij bevlogen.

“De mededeling van een medewerker van de Belastingdienst dat we geen ANBI-status krijgen, is een grote teleurstelling. Het is opnieuw een mokerslag in het gezicht van de getroffen pluimveehouders”, zegt Van der Veer tot slot.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal