Pluimveeweb: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Noordwest Duitsland

25-11-2017

Op een pluimveebedrijf met circa 680 eenden en 360 ganzen in het noordwesten van Duitsland is laagpathogene H5N2 vogelgriep vastgesteld. De eenden en ganzen op het pluimveebedrijf in de Landkreis Rotenburg/Wümme in de deelstaat Nedersaksen beschikten over uitloop.

Afgelopen dinsdag 21 november werden de dieren H5 serologisch positief bevonden, in het kader van een slachtpluimveemonitoring, meldt Avined. Door aanvullend onderzoek van het Friedrich-Loeffler-Institut zijn de ganzen virologisch positief bevonden. Bij de eenden werden geen klinische verschijnselen waargenomen. De ganzen vertoonden licht verhoogde uitval.

De lokale overheid heeft het bedrijf geblokkeerd en een beperkingsgebied van 1 kilometer ingesteld. De Landkreis Rotenburg/Wümme ligt ruwweg tussen Bremen en Hamburg (zie kaartje).

Eerder werd hetzelfde virustype in Duitsland vastgesteld op 26 oktober jongstleden bij een koppel ganzen bij de Mecklenburgische Seenplatte in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. In Nederland werd op 13 oktober LPAI H5N2 gevonden op een legpluimveebedrijf in Tholen.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal