Pluimveeweb: Leghennenhouder neemt bijbaan na fipronil besmetting

05-12-2017

Leghennenhouder Edwin van Remmen uit het Achterhoekse Varsselder nam een bijbaan omdat zijn bedrijf nog steeds op slot zit vanwege een fipronilbesmetting. Hij verkocht geen enkel ei nadat afgelopen zomer duidelijk werd dat al zijn stallen vervuild zijn met fipronil.

De Achterhoekse leghennenhouder wil niets kwijt over zijn extra baan, maar laat wel weten dat hij met de extra inkomsten de kosten die hij maandelijks maakt niet kan dekken. „Het geld dat ik nu extra verdien is nog niet genoeg om lopende rekeningen te betalen. Het laten afvoeren van vervuilde mest kost bijvoorbeeld drie keer zoveel geld. Verder heb ik de kippen die ik heb laten vergassen nog niet eens afbetaald”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Van Remmen maakt zich zorgen over zijn toekomst.

Op dit moment houdt Van Remmen alleen testkippen in zijn stallen. De kippen en eieren worden eerst getest om vervolgens te kijken of er een koppel kippen in kan op termijn.

Nieuwe hennen ook besmet met fipronil

Tot overmaat van ramp bestelde Van Remmen nu nieuwe hennen die ook besmet zijn met fipronil. De leghennenhouder kwam hierachter toen hij monsters van een aantal hennen afnam en deze opstuurde naar een laboratorium. Uit onderzoek bleek dat de nieuwe hennen nog fipronil in hun lijf hadden zitten. Van Remmen onderhandelt nu met het opfokbedrijf, die de besmette kippen leverden, hoe ze nu verder moeten. LTO laat desgevraagd weten dat het vaker voorkomt dat opfokbedrijven ook besmet zijn.

Bekijk de video van het nieuwsitem van Omroep Gelderland met leghennenhouder Edwin van Remmen van maandag 4 december 2017 op de website van Omroep Gelderland.

Tekst:Tom Schotman & Omroep Gelderland

 
 

Inloggen op de ledenportal