Boerderij: Franse eendensector maakt de trieste balans op

05-12-2017

Terwijl in Zuidwest-Frankrijk opnieuw vogelgriep is geconstateerd, hoewel nog niet de hoogpathogene variant H5N8, maakt de foie gras-industrie de trieste balans op van de vorige grootschalige epidemie.

“Dit jaar komt er 11.000 ton minder foie gras op de markt dan in het vorige seizoen. Dat is 44% minder dan in 2015, het laatste jaar waarin we geen vogelgriepepidemie hadden. Dat betekent natuurlijk wel dat de consument rond deze feestdagen meer zal moeten betalen voor de foie gras.” Dat zegt Marie-Pierre Pé, directeur van het Comité Interprofessionel des Palmipèdes à Foie Gras (Cifog), ofwel het schap voor die eenden- en ganzenpaté.

Pé is nu al twee jaar bijna dagelijks bezig met vogelgriep en wat dat voor haar sector betekent. Op dit moment, het hoogtepunt van het verkoopseizoen waarin 80% van alle foie gras verkocht moet worden, maakt ze zich vooral zorgen over de hogere prijzen in de winkels. Afhankelijk van de kwaliteit en de verpakking, zoals in een ‘blok’ of een potje, is foie gras dit jaar in Franse winkels rond 30% duurder dan in het verleden. Cifog hoopt dat de Fransen en ook de vele buitenlanders die de paté graag kopen, met name in Japanners en Chinezen, zich door die hogere prijzen niet laten afschrikken om de lekkernij deze feestdagen opnieuw op tafel te zetten.

Vogelgriep-variant H5N8 slaat toe
Dat foie gras duurder is, komt in de eerste plaats door de vernietigende epidemie van H5N8-vogelgriep die het zuidwesten van Frankrijk – verreweg het belangrijkste productiegebied – nu al twee jaar achter elkaar heeft getroffen. Zowel in 2016 als begin dit jaar werden vele honderden bedrijven besmet en dus miljoenen eenden geruimd. Daardoor hebben ook flink wat kleinere verwerkers die van de levers de befaamde paté maken het loodje gelegd. Maar dat komt nog wat bij, legt Pé uit: “De bedrijven die de slag wel hebben overleefd, moeten heel veel investeren om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van de bioveiligheid. Ook moet het transport op last van de overheid professioneler worden georganiseerd. Dat geld moet ergens vandaan komen. Bedenk wel dat het per potje hooguit om € 2 gaat, dat moet toch niet te veel zijn bij de aankopen voor de feestdagen.”

Steeds meer levers uit Oost-Europa
Cifog is bang dat de consument gaat twijfelen aan de kwaliteit, omdat veel van de grondstof aangevoerd moest worden uit Oost-Europa. De laatste jaren verwerken de Franse specialisten steeds meer levers van fokkerijen uit landen als Bulgarije of Roemenië.

Pé wijst er echter op dat ook die landen al enkele jaren achter elkaar zwaar getroffen zijn door H5N8. “De aanvoer uit en het aandeel van Oost-Europa is dus zeker niet groter dan in vorige seizoenen.” De producenten waarschuwen echter wel dat de voorraden dit jaar zeker niet onbeperkt zijn. Het advies van Cifog luidt dan ook: wacht niet tot het laatste moment met de aankoop van foie gras, want dan kun je wel eens misgrijpen.

 
 

Inloggen op de ledenportal