NieuweOogst: Rutte waarschuwt boeren voor gevolgen Brexit

06-12-2017

Nederlandse bedrijven moeten zich volgens premier Mark Rutte voorbereiden op problemen die een Brexit veroorzaakt. Die ontstaan door het vertrek van het Verenigd Koninklijk uit de Europese Unie (EU).

Die waarschuwing geeft Rutte als reactie op de groeiende onrust in de Nederlandse land- en tuinbouwsector, meldt de NOS. Boeren en tuinders hopen op een 'zachte' Brexit, waarbij de gevolgen beperkt blijven.

De Britten proberen al maanden om de uittreding uit de EU goed te laten verlopen, maar voorlopig zonder resultaat. 'Hou in je achterhoofd rekening met de optie dat het niet lukt', stelt Rutte.

Bloemen, groente, fruit en vlees
Nederland exporteert per jaar voor ruim 6 miljard euro aan landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat vooral om bloemen, groenten, fruit en vlees. De premier begrijpt dat de boeren en tuinders vrezen dat Nederlandse producten weer moeten worden gekeurd aan de grens.

Maar ook dat dat de oversteek bij de douane uren vertraging oploopt. 'Ik snap het, je zult maar zoveel export hebben naar Groot-Brittannië en dan ben je onzeker over hoe groot dat in de toekomst is.'

 
 

Inloggen op de ledenportal