NieuweOogst: Nog steeds fipronil in eieren

07-12-2017

In eieren in de handel is de afgelopen weken nog steeds fipronil aangetroffen. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

De aangetroffen hoeveelheden zijn al weer onder de schadelijkheidsnorm ARfD. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijft actief controleren, melden de ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Carola Schouten (LNV) woensdag. Ze zijn met de sector in gesprek hoe het probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt.

Inmiddels zijn 285 van de 793 stallen bij pluimveebedrijven weer volledig vrijgegeven die sinds de vondst van fipronil in eieren vanaf eind juli waren gesloten. Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt hoe hardnekkig fipronil is, stellen de bewindslieden.

Meer tijd nodig
Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. Commissie-Sorgdrager verwacht nu in het voorjaar met een rapport te komen.

De besmetting van pluimvee met fipronil veroorzaakte 65 tot 75 miljoen euro schade. Om het beschadigde imago van het Nederlandse ei in Duitsland op te krikken, wordt het product in de schijnwerpers gezet op Grüne Woche in Berlijn

 
 

Inloggen op de ledenportal