Boerderij: Eierprijs stabiliseert

08-12-2017

De verwachting is dat de kooi-eiprijs de komende weken zomaar enkele centen zal kunnen zakken.

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren was vandaag voor alle gewichten gelijk aan de notering van de voorgaande week, terwijl de scharreleieren iets hoger noteerden. De NOP2.0-richtprijs voor witte scharreleieren was gemiddeld 0,5% hoger. Die van bruine scharreleieren 0,2%. Een centenkwestie. Dit geldt ook bij de S-eieren, de witte scharrels en bij de M-eieren.

Marge tussen kooi en scharrel loopt op
De notering voor de 62/63 gram kooi-eieren bleef onveranderd: € 11,16. Die van witte scharrel steeg met 4 cent tot € 11,24 en die van bruine scharrel bleef € 11,90. De marge tussen kooi- en witte scharreleieren liep met 4 cent op tot 12 cent.

Goede vraag
De vraag naar eieren was goed, maar niet overdreven. De industrie heeft haar inkopen tot de kerst afgedekt en wie niet hoeft te kopen zal dat bij het huidige prijsniveau niet snel doen. Dat vlakt de top van de eierprijs wat af. Velen zullen het jaar eindigen zonder voorraad. En zich na de jaarwisseling weer laten gelden.

Voldoende scharreleieren
Scharreleieren zijn er voldoende om aan de vraag te voldoen. Er wordt naar beschikbaarheid uitgeleverd. Bestellingen vanuit de retail lopen wel iets op. Wat mogelijk de vrije prijzen komende week nog wat zal opstuwen.

Er worden weer meer kippen opgezet, dus de verwachting is dat de eierprijs zijn top wel heeft bereikt.

Drukkend effect scharrelnotering
Het hoge prijsniveau van kooi-eieren in Italië en Frankrijk heeft middels de hoge Rungis-notering een prijsopdrijvend effect op de Nederlandse prijs van (witte) scharreleieren. De verwachting is dat de kooi-eiprijs de komende weken zomaar enkele centen zal kunnen zakken, wat een drukkend effect zal hebben op de scharrelnotering.

Prognose: stabiel tot licht dalend

 
 

Inloggen op de ledenportal