NieuweOogst: Hubers hield er rekening mee, maar is 'toch verrast'

11-12-2017

'Laten we hopen dat het hierbij blijft', is de vurige wens van pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP. Met die woorden reageert hij op de hoogpathogene vogelgriepuitbraak bij eendenbedrijf in Biddinghuizen.

Hoewel de sector wel rekening hield met een uitbraak, was Hubers vrijdag toch onaangenaam verrast. 'We hadden het niet op deze plek verwacht. En we zijn ook opgeschrikt door de nieuwe mengvariant van het virus.'

Onlangs nog was er overleg tussen de sector en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over vogelgriep. 'Wij hebben toen aangedrongen op een preventieve ophokplicht. Het ministerie zag daar toen geen enkele aanleiding voor. Vandaar dat we nu toch verrast zijn.'

Duur ophokplicht
Hubers hoopt dat het bij dit ene geval van vogelgriep blijft. 'Maar dat zullen we dus af moeten wachten.' Hij kan en wil ook nog geen uitspraken doen over de duur van de afgekondigde ophokplicht.

'Vanuit de Dierenbescherming is de wens geuit om deze zo snel mogelijk op te heffen. Wij zijn voorzichtiger en volgen de lijn van minister Schouten.' Die gaf gisteren in een gesprek met de sector aan dat, mochten er geen nieuwe uitbraken volgen, de ophokplicht 'langzaam en regionaal zal worden afgepeld'.

Vrije-uitloopeieren
Bij een uitbraak van vogelgriep kunnen eieren van vrije-uitloopkippen nog als vrije-uitloopeieren worden verkocht, zolang de kippen niet langer dan zestien weken zitten opgehokt. Dat was twaalf weken, maar de Europese Commissie besloot vorige maand die periode op te rekken.

Vorig jaar kwam een groot aantal pluimveehouders in de problemen, doordat de ophokplicht langer duurde dan de regels voor vrije-uitloop toelieten. Daardoor werden hun eieren afgewaardeerd. Eieren werden afgezet op de markt voor scharreleieren of als industrie-eieren. Dat leverde uiteindelijk een schadepost op van 11 miljoen euro.

 
 

Inloggen op de ledenportal