Pluimveeweb: Oproep politici heroverweging fipronilcrisis

13-12-2017

De NVP en LTO/NOP roepen Nederlandse politici op hun eerdere standpunt te heroverwegen nu de Europese Commissie erkent dat de fipronilcrisis een ' uitzonderlijke gebeurtenis' is en geen bezwaar wordt gemaakt tegen de steunmaatregelen die de federale regering van België heeft uitgewerkt.

Dit naar aanleiding van het bericht dat de EU groen licht heeft gegeven voor het systeem van schadevergoeding dat de Belgische regering heeft uitgewerkt.

Uitzonderlijke gebeurtenis
De schadevergoedingen zullen niet worden gezien als oneerlijke concurrentie. De commissie ziet de crisis, waarbij het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren en eierproducten kwam, als een “uitzonderlijke gebeurtenis”.  Daardoor kan uitbetaling van het maatregelenpakket, waarvoor in België € 21,8 miljoen is gereserveerd, plaatsvinden. Nederlandse politici waren ervan overtuigd dat de EC het als staatsteun zou beoordelen.

Politiek aan zet
„Politici kunnen zich niet meer verschuilen achter het argument dat EU het niet goed zou keuren. We pakken dit direct met hen op om steun voor getroffen bedrijven proberen te regelen”, zegt Eric Hubers, die op het moment van het telefoongesprek in Den Haag is voor verder overleg. Hij noemt ook de 12 weken termijn van de ophokplicht. „Die had ook met steun van de EU geregeld kunnen worden maar daar wilde de Nederlandse politiek niet aan.”

Hennie de Haan, voorzitter NVP:  „Een deel van het debat van 24 augustus kan nu wellicht nog eens worden gevoerd.  De eerste prioriteit is oplossingen voor de knelpunten met fipronil-mest en eieren uit stallen waar de kippen een detox-dieet hebben gedaan. En geen verzending van facturen voor bemonstering en analyses door de NVWA. Dat is alvast een mooi gebaar wat de overheid voor deze fipronil-gedupeerden in Nederland kan doen.”

De verschillen met de afhandeling van de fipronilcrisis met België zijn groot. „De FAVV, de Belgische NVWA, schiet zelfs geld voor. Dat is toch een andere manier van werken dan in Nederland”, zegt Eric Hubers.

Ministerie
Volgens het ministerie van Landbouw is compensatie voor Nederland niet aan de orde omdat er sprake is van schade veroorzaakt door het handelen van private partijen.

“We weten dat dit niet de reactie is waar de getroffen pluimveehouders op hopen, maar de huidige ontwikkelingen in België doen niets af aan het voor Nederland principiële standpunt rond compensatie”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw dinsdag 12 december.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal