Boerderij: Ontsmettingsbak werkt onvoldoende tegen vogelgriep

13-12-2017

Ontsmettingsbakken zijn niet geschikt als enige middel om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Dit blijkt uit een studie van de universiteit van Californië (VS).

De onderzoekers vergeleken de effectiviteit van ontsmettingsbakken bij het inactiveren van hoogpathogeen H5N8- en laagpathogeen H6N2-virus op rubberen laarzen. Verrassend was dat ontsmettingsmiddelen op basis van ammoniakverbindingen geen levende hoog- en laagpathogene deeltjes konden elimineren. Een chloorhoudend granulaatmiddel doodde het virus wel wanneer het ermee in contact kwam.

In een tweede experiment is gekeken naar de volharding (persistentie) van hoog- en laagpathogeen virus in strooisels en mest van kalkoenen, vleeskuikens en leghennen. In de strooisels van kalkoenen en vleeskuikens bleef het hoogpathogene virus 60 uur in leven, in strooisel van leghennenstallen bleef het virus zelfs 96 uur actief. Het laagpathogene virus blijft veel korter actief. Dat werd binnen 24 uur niet meer actief in de strooisels aangetroffen.

Vervolgonderzoek naar effectieve middelen
Er komen vervolgonderzoeken naar effectieve middelen en de reinigingsfrequentie van ontsmettingsbakken. Verder is er meer inzicht nodig in de persistentie van het virus om effectieve strooiselbehandelingen te ontwikkelen die het virus in de stal kunnen vernietigen.

 
 

Inloggen op de ledenportal