Pluimveeweb: 'KAT en non-GMO essentieel voor bestaansrecht sector'

14-12-2017

„De kosten in Nederland zijn te hoog om scharrel- of kooieieren voor bulkmarkten te produceren. Landen als Polen en Spanje kunnen scharreleieren 5 cent per kilo goedkoper produceren. Alleen door zich te onderscheiden met bijvoorbeeld KAT of non-GMO voer houden Nederlandse leghennenhouders bestaansrecht.” Dat stelt eierhandelaar Léon Clemens van Omega Food.

Nederlandse kunnen dat volgens hem ook goed; produceren wat de markt vraagt. „Ik kom regelmatig in Polen. Leghennenhouders in Polen zien het niet zitten om KAT-waardig te worden.” Volgens Clemens is dat goed nieuws voor Nederlandse leghennenhouders. „Dat betekent dat Nederland die markt kan blijven beleveren.”

KAT-waardig zijn, non-GMO voer en onbehandelde snavels zijn heel belangrijk. „Nederlandse leghennenhouders kunnen als enige ter wereld aan al deze eisen voldoen. Daarmee kunnen ze zich onderscheiden.” Het is wel zaak dat ze met hun eierhandelaar afspreken dat ze een meerprijs voor de eieren beuren als ze aan één, meerdere of al deze aspecten voldoen.

Voldoende meerprijs

Freiland-eieren zijn volgens Clemens ook een goed voorbeeld. „Voor Freiland-eieren is geen specifieke notering, maar veel Nederlandse leghennenhouders beuren een goede prijs voor deze eieren. Maar voor een scharrelei – waar de markt naar vraagt – kan een Nederlandse leghennenhouder ook een goede prijs beuren”, stelt Clemens.

Henry Regelink van de Duitse eierhandelaar Eifrisch onderstreept deze zienswijze. „Als je aan de Duitse markt wilt leveren zijn KAT-waardig zijn, non-GMO, VLOG en onbehandelde snavels een must. De afgelopen jaren hebben leghennenhouders die hieraan voldeden, een meerprijs ontvangen waarmee ze uit de voeten konden”, betoogt Regelink. „Wanneer je als leghennenhouder niet aan één van die eisen wilt voldoen, moet je, je op een andere markt richten.”

Uitgebreide marktverhaal 

Lees het uitgebreide marktverhaal over eieren in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal