Boerderij: Vogelgriep is klap voor export

12-12-2017
Voor de Nederlandse export van broedeieren, eendagskuikens, fokmateriaal en pluimveevlees betekent de vogelgriepuitbraak een forse tegenvaller.

De uitbraak is in meerdere opzicht een tegenvaller voor de export. Ten eerste komt de export van deze producten naar landen buiten de EU voor een groot deel stil te liggen. Dat is niet alles. De koepelorganisaties voor de pluimveevleesverwerkers en broedeieren en eendagskuikens steken veel tijd en energie om te kunnen exporteren naar China.

Export naar China op lange baan

Voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens Anton Butijn daarover: “We zijn al lang aan het lobbyen om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Na deze uitbraak zijn we weer terug bij af.”

Tenslotte bestaat de vrees dat heropening van de belangrijke Zuid-Afrikaanse markt voor pluimveevlees langer op zich laat wachten. Koepelorganisatie voor de pluimveevleesverwerkende industrie Nepluvi zou begin 2018 naar Zuid-Afrika reizen om te onderhandelen over hervatting van de vleesexport. Nepluvi-secretaris Peter Vesseur: “We maken ons sinds vrijdag zorgen of die hervatting snel komt.”

Japan en Zuid-Korea sluiten grenzen

Sinds dinsdagmiddag 12.00 uur staat van twee landen vast dat zij voorlopig geen fokmateriaal of eendagskuikens en broedeieren uit Nederland meer willen. Dat zijn Japen en Zuid-Korea. Zuid-Korea importeerde afgelopen zomer en najaar een grote aantallen broedeieren en eendagskuikens, vertelt Butijn. Het gaat om een nieuwe markt. Butijn koestert geen ijdele hoop. “Er komen zeker nog landen bij voorlopig die geen kuikens of broedeieren uit Nederland willen.” Butijn hoopt dat Rusland alleen eieren en kuikens weigert uit de gemeente waar het besmette bedrijf zit. Dat was tijdens de vorige uitbraak ook het geval.

Doorgaans minimaal half jaar geblokkeerd

De markten naar landen buiten de EU blijven doorgaans minimaal een half jaar geblokkeerd voor kuikens of broedeieren uit Nederland. Dit is vanaf het moment dat het besmette bedrijf de finale reiniging en ontsmetting heeft gehad.

Bij Nepluvi is een lange lijst met landen die geen Nederlands pluimveevlees importeren nadat vogelgriep is vastgesteld. Dat is onderdeel van de exportafspraken met een bepaald land en ligt vast in de certificaten. Soms wil een land geen vlees van dieren afkomstig uit het toezichtsgebied. Vaak ligt de Nederlandse export naar een land helemaal stil als vogelgriep opduikt.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal