Pluimveeweb: Acute snot op leghennenbedrijf

18-12-2017

Bij een koppel leghennen in Nederland is onlangs acute snot (Coryza) vastgesteld. Dat maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren vrijdag 15 december bekend.

Ook zijn er ook dragerkoppels aangetoond waarbij de bacterie is aangetroffen zonder duidelijke klinische verschijnselen van acute snet. Het gaat om leghennen en koppels hobbydieren op diverse locaties (zie kaart Nederland).

Dragerkoppels scheiden de bacterie die acute snot veroorzaakt uit, hetzij in mindere mate dan tijdens een klinische uitbraak. Voor omliggende bedrijven is het risico op een besmetting daarom kleiner, maar niet nul.

Blijven drager

„Blijf daarom aandacht houden voor het hygiënemanagement om het risico op insleep te verkleinen en bij respiratoire problemen in een koppel te controleren op de aan/afwezigheid van Avibacterium paragallinarum (veroorzaker van acute snot)”, adviseert de GD.

Koppels met een klinische uitbraak van acute snot blijven ook na herstel van ziekte drager van de bacterie Avibacterium paragallinarum en deze gedurende de rest van hun leven in meer of mindere mate uitscheiden.

Kijk voor meer informatie over acute snot op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal