Boerderij: Eieren weer opgehaald in toezichtsgebied

18-12-2017
Consumptie-eieren van 300.000 legkippen uit het 10-kilometergebied rondom Biddinghuizen mogen sinds vrijdagavond weer opgehaald worden.

De eieren worden nu vervoerd naar eierverwerker Nive in Nunspeet, aldus Avined, waarna verschillende aangewezen pakstations ze daar mogen ophalen.

Vervoer broedeieren nog verboden

In het gebied rond het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Biddinghuizen zitten 12 legpluimveebedrijven, die omhoog zaten met eieren, omdat transport niet was toegestaan. Drie vermeerderingsbedrijven blijven nog wel tot aanstaande vrijdag op slot, omdat broedeieren afkomstig uit het 10-kilometergebied pas 14 dagen na de uitbraak vervoerd mogen worden. Slachtrijpe vleeskuikens en eenden uit het gebied worden sinds vorige week geslacht bij respectievelijk GPS Nunspeet en Tomassen Duck-To.

Protocol

Het ophalen van eieren in het 10-kilometergebied is een aandachtspunt voor in vredestijd, zegt Avined-beleidsmedewerker Alex Spieker. Begin dit jaar is hier ook naar gekeken, naar aanleiding van de laatste uitbraken, maar desondanks had het wederom behoorlijk wat voeten in de aarde om tot een door de NVWA goedgekeurd protocol te komen. Dit protocol moet voorkomen dat materiaal uit het gebied ergens anders in Nederland terecht kan komen zonder deugdelijke desinfectie.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal