Pluimveeweb: Eierprijzen zullen volgend jaar flink dalen

19-12-2017

Het gemiddelde inkomen van leghennenhouders lag in 2017 flink hoger dan in het jaar daarvoor, volgens cijfers van Wageningen Economic Research. Maar het gemiddelde inkomen zegt heel weinig in een jaar dat gekenmerkt werd door het fipronilschandaal.

De gemiddelde leghennenhouder heeft dit jaar 126.000 euro verdiend per volledig arbeidsjaar, laat Wageningen Economic Research (het vroegere LEI) zien. In 2016 lag dat nog op 68.000 euro. Maar de spreiding is groot; 20 procent van de leghennenhouders had een inkomen van meer dan 400.000 euro, terwijl fipronil gedupeerde leghennenhouders gemiddeld 150.000 tot 200.000 euro verlies leden. 

Het verschil tussen de beste en slechtst presterende bedrijven is nog nooit zo groot geweest. „Normaal is dat verschil met 100.000 tot 150.000 euro al groot. Nu is dat een half miljoen euro”, zegt pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen UR tegen de NOS. Vooral de ongeveer 320 leghennenhouders, die geen vaste prijzen hebben afgesproken met de tussenhandel, profiteerden van de eierschaarste door de fipronil-affaire. „Sinds augustus is de prijs van eieren meer dan verdubbeld. Daardoor hebben zij een hoog inkomen dit jaar van 200.000 tot 300.000 euro”, zegt Van Horne. Dat is het viervoudige van het normale inkomen van gemiddeld 50.000 tot 70.000 euro.

Volgens Van Horne hebben veel door fipronil gedupeerde leghennenhouders geen reserves meer. „Ze hebben moeite om te blijven produceren.” De pluimvee econoom verwacht dat veel getroffen bedrijven opgekocht worden door de pluimveehouders die wel een goed jaar hebben gehad. „Die worden weer groter en krijgen meer locaties met pluimvee.”

Geen verkeerd beeld

Naast deze twee groepen is er nog een derde groep van ruim 300 pluimveehouders die noch voordeel noch nadeel hebben gehad van het fipronil-schandaal. Zij hebben een inkomen op basis van vaste contractprijzen met de tussenhandel en profiteren dus niet van de hogere prijzen. „Zij hebben een gewoon inkomen gelijk aan vorig jaar.”

Volgens de NVP moet er geen verkeerd beeld ontstaan van de sector. „Pluimveehouders komen om de zoveel tijd voor grote problemen te staan die ze moeten opvangen met reserves die ze hebben opgebouwd,” zegt Iris Odink van de NVP tegen de NOS. „Nu met het oog op de vogelgriep kan het zo maar zijn dat er een nu klap aankomt.”

Bovendien nemen de boeren die niet werken met vaste prijzen ook een groter risico. „Zij hebben in het verleden ook vaak last gehad van lage prijzen. Nu profiteren zij.”

Forse daling eierprijzen

Ondertussen leiden de hoge eierprijzen tot een grotere productie, omdat er meer leghennen worden aangetrokken. Dat zal leiden tot een forse daling van de prijzen in 2018, voorspelt Peter van Horne. Hij verwacht dat de klap ergens tussen Pasen en de zomer zal vallen.

Vleeskuikenhouders zien hun inkomen dit jaar met bijna 40.000 euro dalen door minder omzet. Dit komt door een gemiddelde prijsdaling van 2 procent door een groter aanbod uit Oost-Europa.

Tekst:Wim van Gruisen & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal