Boerderij: ‘Ongehoord monteerde gemanipuleerde kippenbeelden’

20-12-2017

Actiegroep Ongehoord heeft oude en gemanipuleerde beelden aan elkaar geplakt. Dat zeggen Rondeel-directeur Peter Koelewijn en Hugo Bens, voorzitter leghennenhouders van LTO/NOP.

De actiegroep publiceerde eerder deze week heimelijk gemaakte filmbeelden van 9 kippenbedrijven om misstanden op de bedrijven te tonen. “De beelden van de Rondeel-stal zijn zeker een jaar oud, want de stal is een half jaar geleden aangepast en ziet er nu anders uit. De kippen zijn 24 uur per dag te volgen via een webcam. Daar hoef je niet voor in te breken”, vertelt Koelewijn.

Ook op het bedrijf van Bens maakte de dierenorganisatie beelden. “Dat beweren ze tenminste”, zegt Bens. “Ik herken mijn bedrijf niet in de film. Alleen het voersysteem is hetzelfde. Als de beelden op mijn bedrijf zijn gemaakt, zijn ze twee jaar oud, want ik heb inmiddels de tweede koppel onbehandelde hennen in de stal en op de film staan behandelde hennen”, vertelt hij.

‘Dode kippen uit kadavertonnen gehaald’
Naast dat de beelden zijn gedateerd, verdenken Koelewijn en Bens de filmmakers ervan dat zij beelden in scene hebben gezet. “Er zijn dode kippen verzameld om filmbeelden van te maken. Waarschijnlijk zijn daarvoor dode kippen uit de kadavertonnen naar binnen gebracht”, zeggen ze. De pluimveehouders betreuren de gang van zaken. “Als ze ons benaderd hadden, dan waren ze welkom geweest om te komen kijken. Dit lijkt een bewust in gang gezette actie om de sector in een kwaad daglicht te stellen”, vinden ze.

Bens maakte een filmpje van de kippen in zijn stal en plaatste dit op Twitter:

In het filmpje scheurt Bens dagblad De Gelderlander, met daarin het artikel over de filmbeelden, aan stukken als afleidingsmateriaal voor zijn dieren. “We moeten als sector actief blijven vertellen en laten zien hoe het werkelijk gaat op onze bedrijven”, legt hij uit.

Dat is ook de mening van Koelewijn. “Rondeel-kippen kunnen altijd naar buiten en de bedrijven zijn toegankelijk voor het publiek. Dat blijven we doen. En de kippen zijn 24 uur per dag te volgen via een webcam. Ondanks deze misplaatste actie blijven wij bereid om de dialoog aan te gaan. Als organisaties vragen stellen, nodigen we ze uit om op één van onze bedrijven te komen kijken. Daarin verandert niets”, besluit hij.

Onderzoek naar strafbaarheid
Belangenorganisatie LTO/NOP wil onderzoeken of iets kan worden gedaan tegen het heimelijk maken van filmbeelden in stallen. “Voor ons is het onrechtmatig maar voor de wetgever is dat nog maar zeer de vraag. We zijn in overleg met het ministerie van LNV om te kijken of dit niet strafbaar kan worden gesteld. Deze beelden zijn geen afspiegeling van de werkelijkheid en vergroten de polarisatie tussen boeren en burgers”, besluit Bens.

 
 

Inloggen op de ledenportal