Pluimveeweb: De brief van Jan Brok: ‘Vertrouwen is niet meer genoeg’

02-01-2018

Vertrouwen is een belangrijk iets. Het is de basis in het leven, vanaf het eerste begin. Direct bij de geboorte begint de basis van vertrouwen bij mens en dier, er wordt vertrouwd op bescherming door de moeder (en/of vader). Vertrouwen is een blijft altijd een eerste basis in de landbouw-, tuinbouw- en visserijsectoren. Vertrouwen in een Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vertrouwen in onze minister Carola Schouten.

Maar vanaf zomer 2017 is vertrouwen in de eierketen compleet anders geworden. Fipronil is het woord van 2017 geworden. Door frauduleus handelen is fipronil in de voedselketen gekomen en het vertrouwen geschaad/misbruikt.

Vertrouwen alleen is niet meer voldoende. 
Bij het begin van de primaire voedselproducent (pluimveehouders die eieren produceren) was het de basis van een rampscenario geworden. Iedere primaire voedselproducent in Nederland (eieren, melk, groente & fruit, vlees en vis) kan in een soortgelijke situatie terecht komen als alles op basis van vertrouwen blijft gaan.

Even terug naar de eiersector, dit is de enige sector die zo’n mooi natuurproduct maakt. Door de legkip verpakt in de schaal, door pluimveehouder uniek gestempeld. Volledig terug traceerbaar, totdat het ei wordt opgegeten. Sorry dat dit met andere producten niet altijd kan, er kan veel en is altijd te traceren. Maar ook hier zijn verbeterslagen te maken. Alles kan altijd beter, dat weten we, en dat moet ook.

Vertrouwen als voedselproducent? Nee.
Een voedselproducent kan niet meer produceren op basis van alleen vertrouwen. Het is checken controleren, ingangscontrole, uitgangscontroles, onafhankelijke monsternames, enzovoort. Ja, ik weet dat velen in de sectoren hier (nu nog) niets van willen weten, maar deze ondernemers produceren over 10 jaar geen kwaliteitsvoedsel meer. De veranderingen gaan zo snel met (ICT) technieken en veel (big) data dat via onze mobile telefoon over de hele wereld gaat. Voedsel wordt volledig traceerbaar en navolgbaar voor iedere consument waar ook ter wereld.

Alle sectoren kunnen leren van fouten en zien wat er in de eiersector fout is gegaan. Uitgaan van alleen vertrouwen is problemen afroepen voor de (nabije) toekomst. Kwaliteitssystemen voor alle primaire voedselproducenten kunnen een basis zijn. Voldoende en volledige waarborgen daarop zijn niet te verkrijgen. Bij elke aflevering zal volledige verantwoording en garantie gegarandeerd moeten zijn. De voedselproducent van de toekomst gaat dit ook gewoon doen, en maakt hierover individuele afspraken met zijn afnemer. Kwaliteit en mate van garanties op het eigen product maakt het onderscheid op de afzetmarkt, en zal zich altijd in prijs laten uitbetalen.
Wat we ook weten is dat deze extra’s maar twee tot drie jaar betaald worden en daarna wordt dat de basis.

Vertrouwen in het goede, en het beste willen doen. 
De lessen van afgelopen zomer hebben geleerd dat (grote) kwaliteitssystemen nooit volledig voldoen aan de eisen van nu. Stop met investeren in collectieve systemen, ben je voedselproducent en wil je dat ook over 10 jaar nog zijn. Begin met eigen zaken goed te regelen, blijf niet afhankelijk van anderen.

Wat je zelf kunt, altijd zelf doen. 
Wil je sturen en de touwtjes vast houden? Of wil je graag afwachten en laten overkomen? Vraag het aan bijna driehonderd gedupeerde fipronil pluimveehouders.

Voedselproductie beheren en controleren is beter dan (blind) vertrouwen
Ik heb vertrouwen dat we de komende jaren samen, als voedselproducenten, LNV, RVO, NVWA, SDA en andere partijen, flinke (nieuwe) stappen zullen zetten. Samen beter en meer.

Samen waken en blaffen we voor de Nederlandse consument!

Jan Brok
Onafhankelijk consultant
Jan Brok Consultancy

Tekst:Jan Brok

 
 

Inloggen op de ledenportal