Boerderij: Hoge eierprijzen ondanks terugval

05-01-2018

Hoewel de noteringen zakken, is er verbazing over de prijs van kooi-eieren.

In de korte week na oud en nieuw is begonnen met de herbevoorrading. Supermarkten bestellen redelijk, al zal dat volgende week anders zijn omdat de schappen nu weer vol liggen. Er blijft dan ook druk op de prijzen. Hoever de terugval zal zijn en wanneer er stabilisatie optreedt, is de grote vraag die de markt aan het begin van dit jaar bezighoudt.

Prijs kooi-eieren
Hoewel de noteringen zakken, is er verbazing over de prijs van kooi-eieren. Deze daalt minder hard dan menigeen had verwacht. Vooral omdat uit Polen en Spanje gesorteerde eieren komen tegen lage prijzen, werd op forsere correcties gerekend.

Vraag naar gecertificeerd ei goed
Bij de gecertificeerde eieren is de vraag daarentegen goed. Bio-, scharrel- en Freilandeieren blijven nog wel een tijd goed geld waard, zo is de verwachting. De NOP2.0-richtprijs voor scharreleieren van 62/63 gram zakt voor 100 stuks met 29 cent naar € 11,56. Bij de witte scharreleieren in deze gewichtsklasse gaat 23 cent van de notering af, waardoor deze nu op € 10,99 staat.

Grotere prijscorrectie kooi-eieren
Bij de kooi-eieren zijn de correcties dus wat groter. Voor 100 eieren van 62/63 gram staat de NOP-richtprijs na een prijsdaling van 84 cent op € 9,91. Ook de noteringen in Duitsland en Frankrijk gaan omlaag. De Weser-Emsprijs voor witte kooi-eieren (maat L) bijvoorbeeld zakte met 62 cent naar € 11,28.

Prognose: prijsdalingen.

 
 

Inloggen op de ledenportal