Pluimveeweb: Eieren leveren na 5 maanden blokkade

18-01-2018

‘Na bijna 20 weken kwam er weer eiergeld binnen. Wat waren we blij dat we net voor kerstmis weer eieren konden leveren.’

Dat zegt legpluimveehoudster Anna van Koot. Ze houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA.

Fipronilgehalte onder 0,005
„Half november hadden we een uitslag van 0,0051 mg per kg fipronil. Net te hoog dus. We hebben toen nog mest geschept en afgevoerd naar BMC Moerdijk, extra kalk gestrooid en nieuw strooisel in de stal gedaan”, blikt Anna terug. Ook kwam de NVWA nog op controle omdat ze te weinig eieren hadden afgevoerd. „We hebben langer geruid dus ook minder eieren af moeten voeren. Daar hadden zij geen rekening mee gehouden”, aldus Anna. De container met de laatste eieren staat nog op het erf en moet nog worden opgehaald door Rendac.

„De volgende  uitslag was gelukkig goed en konden we eieren aan de industrie gaan leveren. Daar waren we heel blij mee”, vertelt de Friese legpluimveehoudster.

Vanwege de vogelgriep mogen de kippen nog niet naar buiten. „De uitloop is ook erg nat voor de kippen, dus voor nu is het niet zo erg. Maar we hopen dat de vogelgriep beperkt blijft en de ophokplicht niet lang duurt”, reageert Anna. De pluimveehouders willen de kippen aanhouden tot ongeveer 90 weken leeftijd. Dan zullen de kippen nog getest worden op fipronil voordat ze geslacht mogen worden.

Relativeren
De eierverkoop aan huis werd weer gestart. Dat kwam mondjesmaat op gang. Omroep Friesland kwam op 29 december langs om een filmpje te maken. „Dat was direct mooi reclame, want de volgende dag kwamen er meteen meer mensen om eieren”, lacht Anna.

Financieel  hoopt het jonge echtpaar deze schade te kunnen bolwerken. „Het werd wel steeds spannender en het had niet veel langer moeten duren. We hadden sinds eind juli geen inkomsten meer gehad”, zegt Anna. Het is nu afwachten op de rechtszaak. Daar kunnen ze nu zelf verder weinig aan doen.

Zowel Anna als Jan-Willem kunnen goed relativeren: „We hebben dit niet kunnen voorkomen en  zijn blij dat het weer de goede kant op gaat, we gaan nu verder en hopen dit niet meer mee te hoeven maken.”

Bekijk hier het filmpje van Omroep Friesland.
 

Eerdere verhalen:

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal