Pluimveeweb: Nieuw exportrecord landbouwproducten

19-01-2018

De Nederlandse export van landbouwgoederen steeg vorig jaar met 7 procent naar 91,7 miljard euro. Een recordbedrag, en 6.2 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Dat maakte minister Carola Schouten vrijdag 19 januari bekend tijdens de Grüne Woche, de internationale landbouwbeurs in Berlijn.

Volgens de minister bevestigt de exportgroei de kracht van de Nederlandse landbouwsector. „Minstens zo belangrijk is de sterke kennis en innovatiekracht van ons land”, stelde ze. „De groei van de wereldbevolking, de toenemende vraag naar gezond voedsel en klimaatverandering spelen een steeds belangrijkere rol, ook in de landbouw. Nederland ontwikkelt slimme landbouwtechnieken die hieraan een bijdrage kunnen leveren en die tegelijkertijd ten goede komen aan onze exportpositie.  Het exporteren van deze kennis wordt steeds belangrijker.”

De vraag is in hoeverre de minister daar gelijk heeft. De gepresenteerde exportcijfers betreffen de geldwaarde van de producten, niet de hoeveelheid goederen. De export van eieren, zuivel en vlees is flink gestegen, meldt de minister, maar van de laatste twee zal dat voor een groot deel aan de gestegen prijzen van de wereldmarkt liggen, een effect dat nauwelijks de kracht van de Nederlandse landbouw bevestigt. Evenmin geldt dat voor eieren, waarvan de (export)prijs de lucht in schoot na de uitbraak van de fipronilcrisis.

Eieren
Een kwart van de Nederlandse landbouwexport ging naar Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk volgden met 11 en 9 procent. In totaal ging 78 procent van de Nederlandse landbouwexport naar andere EU-lidstaten.

Aardappelen, groente en fruit waren het belangrijkste exportproduct; deze droegen voor ruim 13 procent bij aan de exportwaarde. Vlees en bereide vleesproducten waren goed voor bijna 12 procent, terwijl zuivel en eieren samen 10 procent van de exportwaarde vertegenwoordigden.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal