Boerderij: Graanhandel blijft moeizaam

24-01-2018

De graanhandel blijft moeizaam. De prijzen bij de telers lijken ook wat terug te lopen.

De graanbeurs in Groningen noteerde eerder deze week op € 165 per ton voor tarwe. Dat is € 1 lager dan de voorgaande week. Hier en daar worden wat zaken gedaan, maar het gaat niet over grote hoeveelheden. Al zijn de volumes klein, de handel loopt in ieder geval iets soepeler dan een paar weken geleden, tijdens de feestdagen. Op termijn worden nog lagere prijzen geboden, waardoor de handel rustig blijft.

De export loopt niet. Op de termijnmarkt in Parijs staat de tarwenotering op het lage niveau van € 155,50 per ton. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar stijgt verder. Afgelopen week is de wisselkoers 0,32% gestegen naar 1,2346. Kopers buiten Europa moeten daardoor meer betalen voor Europees graan. Dat remt de EU-export. Het verbruik in Europa is wel groot, omdat graan goedkoop is.

Rustige handel
De Filipijnen hebben een tender uitgeschreven voor 165.000 ton voedermeeltarwe. Japan zoekt 84.577 ton Amerikaanse of Australische maaltarwe. De tarweprijzen in Chicago dalen ook. Er valt sneeuw in Amerikaanse teeltgebieden, waardoor de gewassen beschermd worden met een laagje sneeuw. Hierdoor zijn de zorgen onder handelaren niet groot.

Ook in het Zwarte Zeegebied is het koud. Er werden deze week temperaturen tussen -10 en -15 graden gehaald in een groot gedeelte van Oekraïne. In Rusland is de temperatuur nog niet onder -10 graden gezakt, met uitzondering van centraal Rusland. Maar gewassen worden net als in de VS beschermd door een sneeuwlaag, waardoor er geen zorgen zijn.

Prognose: druk op de graanmarkt.

 
 

Inloggen op de ledenportal