Pluimveeweb: Meld je bij LTO/NOP als gedupeerde kooihennenhouder

25-01-2018

LTO/NOP roept leghennenhouders met verrijkte kooi of koloniehuisvesting, die sinds 1 januari niet meer uitbetaald worden volgens afspraak, zich te melden bij LTO/NOP.

Dat zegt Hugo Bens, voorzitter van de Kring legpluimveehouders van LTO/NOP en vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO na vragen van Pluimveeweb.nl.

Meerdere eierhandelaren betalen leghennenhouders sinds 1 januari van dit jaar niet langer uit op basis van de NOP-richtprijs voor kooi-eieren, maar op basis van de lagere Weser Ems-notering voor industrie-eieren omdat ze de NOP-richtprijs geen goede afspiegeling van de markt meer vinden. Leghennenhouders met verijkte kooi of koloniehuisvesting lopen daardoor tienduizenden euro’s aan eierinkomsten per week mis.

Ongewenst en opmerkelijk

Bens noemt de situatie ongewenst en opmerkelijk. „Wij willen inventariseren om hoeveel contracten het gaat. Leghennenhouders die sinds 1 januari niet meer volgens afspraak betaald worden, raadt hij aan zich te melden bij LTO/NOP door te mailen naar beleidsmedewerker Ernest Bokkers van LTO/NOP via ebokkers@lto.nl of te bellen naar 06 55 46 94 84.

Jan Willem Lagerweij van de NOP prijscommissie vindt de actie van eierhandelaren ook opmerkelijk. „Afspraak is afspraak, zowel vanuit de samenstelling van de notering als vanuit afspraken tussen pakstation en pluimveehouder. Een eierhandelaar kan eventuele prijsaanpassingen bespreken met leghennenhouders en een nieuw contract aanbieden, wanneer de marktsituatie verandert is, maar niet eenzijdig besluiten minder uit te betalen.” Los daarvan betwijfelt Lagerweij of het wel mag.

Diepgravende analyse nodig

Rob Hageman, woordvoerder bestuur, beleid en communicatie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan niet te zeggen of de handelswijze van de eierhandelaren wettelijk gezien mag. „Of de handelswijze van eierhandelaren mag, kunnen we niet direct een antwoord op geven. Daar is een diepgravende analyse voor nodig, met bezoeken en gesprekken. Als er al naar gekeken wordt of in het verleden naar gekeken is, dan kunnen we dat lopende zo’n onderzoek ook niet melden. Daarom kunnen we er in dit geval geen uitspraak over doen.”

„Wel vinden we het belangrijk dat partijen die zich benadeeld voelen de weg naar de ACM weten te vinden wanneer zij denken dat er sprake is van een ongeoorloofde marktsituatie. We hebben liever dat ze het bij ons melden en het blijkt niets te zijn, dan dat ze het niet melden en er toch wat aan de hand was. Zo’n melding moet dan wel goed onderbouwd zijn”, vertelt Hageman.

Leghennenhouders die zich benadeeld voelen kunnen hun goed onderbouwde melding doorgeven via de website van de ACM of door te bellen naar de ACM naar telefoonnummer 070 722 2000 (kies optie 2).

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal