Pluimveeweb: CIWF start petitie voor verbod op kooisystemen in pluimveehouderij

24-01-2018

Dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is dinsdag 23 januari een petitie gestart voor een verbod op verrijkte kooien en koloniehuisvesting in de Nederlandse pluimveehouderij.

Duitsland is van plan vanaf 2025 kooihuisvesting te verbieden. Pluimveebedrijven die door het verbod in de problemen dreigen te komen, kunnen nog tot uiterlijk 2028 een uitzondering krijgen in Duitsland. CIWF wil dat de Tweede Kamer verrijkte kooien en koloniehuisvesting ook in Nederland verbied en is daarom de petitie gestart. Volgens CIWF zijn de leefomstandigheden in deze huisvestingssystemen in strijd met Nederlandse en Europese regelgeving omtrent dierenwelzijn.

Momenteel verblijven ruim 6 miljoen leghennen in ons land in verrijkte kooien of in een koloniesysteem. Sinds 2008 mogen verrijkte kooien niet meer gebouwd worden in Nederland en in 2021 wordt het systeem verboden. De koloniehuisvesting blijft wel toegestaan. CIWF wil echter dat beide huisvestingssystemen verboden worden in Nederland.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal