Boerderij: Stemming eiermarkt is vriendelijk

26-01-2018

Vraag en aanbod zijn bij scharreleieren goed in balans.

De minieme daling van de NOP-notering deze week geeft dat goed weer. Nu Pasen vroeg in het jaar valt, zal de prijs ook komende weken niet fors dalen. Het betreft hier echter wel eieren met KAT- en Vlog-certificaat van hennen met een lange snavel. Ontbreekt certificering dan wordt veel minder betaald.

Kooi-eieren
Bij kooi-eieren zien we deze week nog een forse prijsdaling. De NOP-notering zakt met € 1. Er is voldoende aanbod uit diverse landen. Wel leeft in de markt het idee dat de bodem bereikt is, of snel bereikt wordt.

NOP2.0-richtprijs
Net als in Duitsland en Frankrijk zijn het in ons land dus ook kooi-eieren die in prijs verlaagd worden. Scharreleieren houden, zoals verwacht, het prijsniveau goed vast. Voor de NOP2.0-richtprijs betekent dit dat deze voor 100 bruine scharreleieren van 62/63 gram met ‘slechts’ 4 cent zakt naar € 10,73. Witte scharreleieren in dezelfde gewichtsklasse leveren ook 4 cent in, waardoor de prijs nu op € 10,68 staat. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren is zoals gezegd met € 1 gezakt en komt zo uit op € 6,52.

Prognose: stabilisering

 
 

Inloggen op de ledenportal