Pluimveeweb: 'Laat eieren minstens vier keer per jaar onderzoeken'

05-02-2018

„Pluimveehouders zijn voedselproducent en verantwoordelijk voor de afgeleverde producten. Om de voedselveiligheid te waarborgen, kunnen leghennenhouders hun eieren vier keer per jaar door een laboratorium laten onderzoeken.”

Dat zegt consultant Jan Brok, van Jan Brok Consultancy uit Enter (OV). Hij adviseert meerdere door fipronil gedupeerde pluimveehouders. Voerfabrikanten, eierhandelaren, slachterijen en supermarkten waarborgen de kwaliteit van hun producten op basis van onafhankelijke monstername. Alle bedrijven in de voedselketen doen dit zo, behalve pluimveehouders. Wanneer de eierkwaliteit niet goed is, ontdekt een eierhandelaar dit als eerste. Die informeert een leghennenhouder hierover en neemt in het ergste geval geen eieren meer af.

Dat moet dat rigoureus anders, volgens Brok „Alles wat je zelf kunt doen, moet je zelf doen. Laat je eieren minstens vier keer per jaar onderzoeken in een laboratorium”, adviseert hij. Dit kost ongeveer  800 euro per stal, circa  190 euro per monstername. „Zo laat je aan je afnemer zien dat je voedselkwaliteit serieus neemt. Ook voorkom je dat je mee moet betalen aan de kosten van een terugroepactie bij een incident. Die kosten zijn namelijk veel hoger.”

Vleeskuikenhouders doen dit in zijn ogen al. „Vleeskuikenhouders lopen zelf overschoentjes en sturen deze op naar een laboratorium om te laten onderzoeken op salmonella.” Brok adviseert hen ook de inlegvellen zelf op te sturen naar een laboratorium. „Neem het heft in eigen hand. Jij bent voedselproducent, die ervoor moet zorgen dat de voedselveiligheid gewaarborgd blijft. Dan moet je, je daar ook naar gedragen.”

‘KAT doet moeilijk’

Door fipronil gedupeerde leghennenhouders laten hun eieren nu soms wekelijks onderzoeken. „Die ondervinden nu het belang van uitgangscontrole van hun producten. De Duitse controle-organisatie KAT doet momenteel wel eens moeilijk. Bij een leghennenhouder, die ik begeleid, had de KAT 0,0053 mg/kg fipronil gemeten in zijn eieren. Vervolgens kwam er uit een geborgd monster een waarde van 0,0047, dus onder de norm van 0,005 mg/kg. Daardoor mocht hij weer eieren leveren.”

Twee weken geleden mochten er vier leghennenhouders in Nederland nog geen eieren leveren vanwege te hoge fipronilwaarden in hun eieren, vertelt Brok.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal