Pluimveeweb: Kansen voor insecten als vervanger soja in veevoer

03-02-2018

Op de voedsel-en toerismebeurs Grüne Woche trokken biologische en vegetarische producten, zoals de insectenburger, de meeste aandacht van de algemene media. De universiteit van Göttingen ziet perspectief voor insecten als soja vervanger in veevoer.

Wetenschappers van de agrarische faculteit in Göttingen vervangen het sojameel in vleeskuikens en varkens met 50 tot 100 procent met gedeeltelijk ontvette larven van de zwarte soldaatvlieg (Hermetica illucens) of het meel van de blauwgroene microalgen (Spirulina platensis).

“Vanuit een nutritioneel oogpunt zijn beide alternatieve eiwitbronnen geschikt voor het vervangen van een groot deel van geïmporteerde soja in voer voor vleeskuikens en varkens”, aldus de onderzoekers Susanne Velten en Carmen Neumann van de afdeling Diervoedingsfysiologie. “Nu gaat het om het beoordelen van de acceptatie van het voer, de verteerbaarheid van de voedingsstoffen en de eiwitkwaliteit.”

Tot nu toe alleen in visvoer

Daarnaast willen de onderzoekers nagaan in hoeverre de eiwitkwaliteit kan worden verbeterd door het insectenvoer met individuele voedingsaminozuren aan te vullen. Algeneiwitten zijn sinds 2001 als voer voor dieren gebruikt, maar tot nu toe zijn insectenproteïnen in de Europese Unie alleen toegelaten in visvoer. De experimenten maken deel uit van het project ‘Duurzaamheidsovergangen in voedselproductie: alternatieve eiwitbronnen in een sociaal-technisch perspectief’.

Teelt alternatieve eiwitgewassen

Ongeveer de helft de van Duitse sojaschroot import is bestemd voor de varkenshouderij, blijkt uit cijfers van DBV. Om de import van buiten Europa te reduceren, investeert de Duitse overheid veel in de teelt van alternatieve eiwitbronnen uit Europa. Daardoor is de oppervlakte eiwitgewassen in enkele jaren tijd meer dan verdubbeld. Maar om in de behoefte van de Duitse varkenshouderij te voldoen is een oppervlakte van 3 miljoen hectare nodig, meldt de website faktencheck-schwein.de.

Tekst:Erik Colenbrander

 
 

Inloggen op de ledenportal