Pluimveeweb: Sojaprijs zet stijgende lijn door

05-03-2018

De prijs van sojaschroot zet de stijgende lijn door die het sinds eind januari heeft ingezet. Aanhoudende droogte in Argentinië en regen in Brazilië, waardoor de oogst vertraging oploopt, zijn de achterliggende oorzaak.

Hoewel er in Argentinië afgelopen week wat regen is gevallen, heeft het land nog steeds te maken met een flink neerslagtekort. De omstandigheden voor soja in Brazilië zijn een stuk gunstiger. Daar verwacht men een vergelijkbaar tot zelfs iets betere oogst dan vorig jaar, toen er sprake van een recordoogst.

De prijs voor een volle vracht soja is inmiddels gestegen naar 37,50 euro per 100 kilo. Eind januari werd er nog 30,50 euro betaald voor de veevoergrondstof. Ook raapschroot wordt meegetrokken door de sojamarkten. Door de slechte crushmarge zal de beschikbaarheid voorlopig niet verruimen, zo verwachten analisten. De prijs voor raapschroot steeg in 1 maand tijd van 20,00 euro naar 24,50 euro per 100 kilo.

Graanmarkt

Ook de graanmarkt lijkt wat in beweging te komen. De termijnnoteringen voor tarwe stegen afgelopen week naar de hoogste koers in 7 maanden tijd. Oorzaak daarvan zijn de slechte weersomstandigheden in de VS, Europa en Zuid Amerika. De fysieke markt laat tot op heden echter nauwelijks veranderingen zien. Alleen maïsmeel kost, met 18,65 euro per 100 kilo voor een volle vracht, een fractie meer dan de weken ervoor. Toen noteerde de grondstof 18,50 euro. Tarwe en gerst bleven onveranderd staan op respectievelijk 19,00 en 19,35 euro per 100 kilo.

Prijzen: Farmers4all

Tekst:Sjouke Jacobsen

 
 

Inloggen op de ledenportal