Pluinmveeweb: Handelaren claimen tienduizenden euro’s fipronilschade

05-03-2018

donderdag 1 maart 2018
 aangepast: maandag 5 maart 2018

Meerdere leghennenhouders ontvingen de afgelopen tijd schadeclaims van hun eierhandelaar vanwege het leveren van eieren met een te hoog gehalte fipronil erin. De schadeclaims variëren van enkele duizenden tot vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s.

Dat bevestigen Hugo Bens en Eric Hubers van LTO/NOP en Hennie de Haan van de NVP na vragen van Pluimveeweb.nl. De claims hebben betrekking op kosten die handelaren moesten maken voor het terughalen, uitzoeken, vernietigen en opruimen van eieren die waren geleverd aan afnemers in binnen- en buitenland. Ook zijn er eierhandelaren die de claims die zij van afnemers uit de verwerkende industrie ontvingen, pogen te verhalen op pluimveehouders.

„De hoogte van de schadeclaims varieert sterk. Op Aldi Nederland na claimt geen enkele Nederlandse retailer de fipronilschade bij hun leverancier. Maar er zijn ook veel fipronil besmette eieren in producten verwerkt. Zo zijn er tienduizenden eierwafels terug geroepen. Daardoor loopt de schade al snel op tot tienduizenden euro’s of meer”, licht NVP-voorzitter Hennie de Haan toe.

‘Hard geraakt’

Voorzitter Hubert Andela van Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, wil niet zeggen hoeveel eierhandelaren schade claimen bij leghennenhouders. Uit navraag van Pluimveeweb.nl bij diverse bronnen blijkt het om meerdere eierhanderlaren te gaan.

„Pakstations en eiproductfabrikanten zijn hard geraakt door de crisis”, reageert Andela. „Het is weinig in het nieuws geweest, maar zeker de fabrikanten onder de Anevei-leden, hebben als schakel de zwaarste gevolgen ondervonden.”

‘Schade verschilt sterk’

„Mijn indruk is dat onze leden nog steeds bezig zijn claims te beoordelen en af te wikkelen. Gegevens over de precieze schade en de hoogte ervan per lid hebben we als vereniging uiteraard niet. De schade per pakstation en eiproductenfabrikant hangt af van ieders toeleveranciers en klantenkring. Bij de eiproductfabrikanten komt daar nog de vraag bij in welke mate partijen eindproduct vermengd bleken te zijn met verontreinigde partijen eieren en hoeveel eindproducten op het eigen bedrijf en of bij klanten op voorraad stond”, zegt Andela.

„Samengevat, de omvang van de schade die pakstations en eiproductfabrikanten hebben geleden is gemiddeld enorm groot, maar zal om uiteenlopende redenen per onderneming en per toeleverancier sterk verschillen.”

Miljoenen schade

Uit navraag bij een eierhandelaar blijkt dat de schade per eierhandelaar of eiverwerker op kan lopen van honderdduizenden tot miljoenen euro’s doordat ze producten terug moesten roepen uit heel Europa en moesten laten vernietigen bij Rendac.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal