Pluimveeweb: 'Probeer er met eierhandelaar uit te komen'

02-03-2018

Haps, vrijdag 2 maart 2018

„Probeer er met je eierhandelaar tot een compromis te komen. Maar laat je eierhandelaar eerst met documenten bewijzen dat de fipronilschade door jouw eieren komt. En speel het hard als je niet met je eierhandelaar tot een compromis komt, wanneer je dat niet doet kan dat het einde van je bedrijf betekenen.”

Dat adviseert Hugo Bens van LTO/NOP leghennenhouders, die de afgelopen tijd een schadeclaim van hun eierhandelaar ontvingen omdat ze eieren leverden met een te hoog gehalte fipronil erin. „Vraag je eierhandelaar om de schadeclaim met concreet en gedocumenteerd bewijs te onderbouwen, met batchnummers, en uitslagen van monsternames. Als leghennenhouder hoef je niet op te draaien voor de kosten van een ander leghennenbedrijf, want dat kan je de kop kosten.”

Bens hoopt dat leghennenhouders eruit komen met hun eierhandelaar. „Wanneer beide partijen water bij de wijn doen, kan ieder wellicht een deel van de schade betalen. Momenteel is er nog een kleine schaarste aan eieren. Hopelijk kunnen leghennenhouders goede vervolgafspraken met hun eierhandelaar over de afname van de eieren. Aan een rechtszaak hebben beide partijen niets. Maar als je bedrijf anders naar de knoppen dreigt te gaan is dat wellicht wel de beste optie”, volgens Bens.

„Beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering heeft als leghennenhouder meestal geen zin. Terugroepacties vallen meestal niet onder de dekking”, vertelt Bens. Al met al vindt Bens het een erg lastige zaak. „Als vakgroep legpluimveehouderij van LTO/NOP proberen we leghennenhouders zo goed mogelijk te adviseren.” NVP-voorzitter Hennie de Haan raadt gedupeerde leghennenhouders aan juridisch advies in te winnen. „Eierhanderlaren hadden ook ingangscontroles op de eieren kunnen doen”, stelt de Haan.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal