Pluimveeweb: Veel meer fipronil op uienzaad dan in kippenmest

12-03-2018

Op uienzaad zit veel meer fipronil dan in kippenmest. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. „Daarmee zijn de regels voor pluimveehouders veel strikter dan voor akkerbouwers”, stelt Omroep Gelderland.

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dus dat fipronil ook op uienzaad zit. „Dat is toegestaan, maar opvallend is dat het om een veel grotere hoeveelheid gaat dan bij kippenmest is toegestaan. De fipronil op uienzaad is niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar het vergif blijft wel achter in de grond”, meldt Omroep Gelderland.

Getroffen pluimveehouders hebben een halfjaar na het begin van de fipronilcrisis nog steeds te maken met bergen mest op hun erf. De vervuilde mest kan naar een verbrandingsoven in Moerdijk, maar daar moeten ze maanden wachten. Een andere optie is om de mest te mengen met ‘schone’ mest, maar ook dat duurt maanden. Gevolg is dat in de Gelderse Vallei nog tonnen vervuilde kippenmest bij pluimveehouders ligt. Maar waarom mag uienzaad met fipronil wel in de grond worden gestopt?

Oudere regelgeving

Dat weet toxicoloog Martin van den Berg, van de Universiteit van Utrecht. „Dat komt omdat de overheid bij bijvoorbeeld uien oudere regelgeving toepast dan bij de akkerbouw”, zegt Van den Berg.  „Bij de uienteelt mag wettelijk tot 2019 nog fipronil worden gebruikt. Bij de pluimveesector is het middel verboden en voor deze sector gelden strengere normen.”

De toxicoloog vindt dat de overheid met de pluimveehouders moet kijken naar een oplossing voor de vervuilde kippenmest. Een subsidie kan de boeren helpen, zegt Van den Berg, maar hij vindt net als uienteler Daan Tap uit Elst (GD) dat de fipronilnormen in de pluimveesector te strikt zijn.

Van den Berg bevestigt het verhaal van de uienteler uit Elst dat er geen gevaar is dat de fipronil in uien terechtkomt. „Bovendien pel je een ui, dus er zeer zeker niks aan de hand met de uien.” Wel komt het gif in de bodem terecht. Hierdoor kan het via het bodemwater een gevaar vormen voor waterdieren en andere insecten.

Fipronil bij hond of kat

De toxicoloog wijst erop dat fipronil in een anti-vlooienmiddel bij honden en katten het grootste risico vormt voor de volksgezondheid. Dat betekent niet dat iemand die zijn hond behandeld meteen naar het ziekenhuis moet, alleen bij foutief gebruik is het middel een risico. Dat is dan zelfs een hoger risico dan de fipronileieren van vorig jaar.

„Als je met handschoenen aan de vlooienspray gebruikt is er niks aan de hand,” benadrukt Van den Berg. „Maar als honden of kattenbezitters de dieren binnen enkele dagen na toepassing aaien kun je via je huid wel fipronil opnemen.”

„Nog steeds geldt dat er pas gezondheidsrisico’s optreden als je bijna dagelijks via je hond of kat het vlooienmiddel binnenkrijgt. Dat is in de praktijk nooit het geval want je gebruikt het spul vaak om de maand of met langere tussenpozen.” Het is slim om niet meteen je hond te aaien als je hem hebt behandeld met het anti-vlooienspul.

Nieuwe crisis?

Krijgen we nu een nieuwe crisis rondom vlooienmiddelen met fipronil? Nee, denkt Van den Berg. „Wel kan ik mij voorstellen dat dierenartsen honden -en of kattenbezitters extra waarschuwen dat je de vlooienmiddelen met fipronil echt moet gebruiken zoals beschreven staat in de bijsluiter.”

Lees het complete artikel op de website van Omroep Gelderland.

 

Tekst:Tom Schotman & Omroep Gelderland

 

 
 

Inloggen op de ledenportal