Pluimveeweb: Eerste kippenei-eiwit zonder kip geproduceerd

10-03-2018

Breda, vrijdag 9 maart 2018
aangepast: zaterdag 10 maart 2018

Het Nederlandse bedrijf FunGeneX is er in geslaagd om een kippenei-eiwit te maken, zonder daarbij pluimvee te gebruiken. Het eiwit wordt geproduceerd met behulp van schimmels, meldt NU.nl.

Het eiwit, dat te vergelijken is met kippeneiwit, wordt gemaakt met de stof ovalbumine. Dat is een eiwit dat zorgt voor binding. Aangepaste schimmels kunnen suiker omzetten in ovalbumine. Bij de productie van het kippenei-eiwit wordt gebruikt gemaakt van fermentatie. Bij dit proces worden biologische materialen in een zuurstofloze omgeving omgezet. FunGenez geeft aan dat deze productiemethode duurzamer is dan de ‘natuurlijke wijze’.

Het geproduceerde kan volgens de makers worden gebruikt in eten- en drinkenswaren. Het is echter de verwachting dat het nog vier tot zes jaar duurt voordat het eiwit commercieel geproduceerd kan worden voor de markt.   
Het bedrijf FunGenex is een spin-off van het al langer bestaande bedrijf BioScienz, dat zich richt op microbiologie. Het bedrijf ontving in 2017 een bedrag van de toenmalige minister van Economische Zaken, Martijn van Dam, voor de New Food Challenge.

Tekst:Erin Veenink

 
 

Inloggen op de ledenportal