Pluimveeweb: Waterschap mijdt pluimveebedrijven rondom Kamperveen

14-03-2018

Het waterschap Drents Overijsselse Delta vermijdt de komende tijd bezoeken aan pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer van het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Kamperveen.

Dat maakte het Waterschap Drents Overijsselse Delta dinsdag 13 maart bekend. Op het vleeseendenbedrijf in Kamperveen (OV) werd dinsdag 13 maart vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

„Uit diverse contacten uit het veld is vernomen dat een mogelijke introductieroute afkomstig zou kunnen zijn van baggerwerkzaamheden in de directe nabijheid van de stal. Dit werd tijdens de vorstperiode uitgevoerd waardoor zoveel stof werd veroorzaakt dat de veehouder de ventilatie tijdelijk heeft moeten stoppen”, zegt Alex Spieker van Avined.  

Om insleep van de ziekte voorkomen komt het waterschap ook niet met voertuigen of machines op de erven van pluimveebedrijven binnen de genoemde straal van 10 kilometer. Medewerkers van het waterschap nemen de nodige hygiënemaatregelen wanneer ze dode vogels moeten ruimen. Als er meerdere wilde watervogels dood op één plek worden gevonden, kan dat een aanwijzing zijn voor vogelgriep. In dat geval bespreekt het waterschap eventuele vervolgacties. „Mogelijk is het dan nodig om Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad te vragen de kadavers te onderzoeken”, meldt het Waterschap Drents Overijsselse Delta. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal