Pluimveeweb: Supermarkten voelen weinig voor andere doosjes uitloopei

21-03-2018

De meeste supermarkten zien het niet zitten om eieren van vrije uitloophennen in aparte doosjes in het supermarktschap te leggen na de 16-weekse periode vanaf vrijdag 30 maart.

Dat zegt voorzitter Hubert Andela van Anevei. Hij baalt hier flink van. „Vorig jaar zakte de vraag naar vrije uitloopeieren enorm in, in de afzetkanalen waar ze een periode niet te koop waren. Het duurde maanden voor de afzet zich daar herstelde. Sommigen zeggen dat de afzet nog steeds niet terug op de 100 procent is.”

In overleg met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de overkoepelende organisatie van supermarkten, zocht Anevei de  afgelopen tijd uit hoe vrije uitloop-verpakkingen voor de consument herkenbaar kunnen blijven, binnen de grenzen van de etiketteringsregels.

„De wet vraagt dat alle woorden ‘vrije uitloop’ worden vervangen door ‘scharrel’. Je zou dan nog wel de buitenkant dezelfde kleuren en dergelijke kunnen laten, zodat het er vertrouwd uitziet voor de consument. En dan met een toelichtende tekst dat het gaat om scharreleieren van vrije uitloophennen die tijdelijk binnen zitten. Onze leden verzorgen uiteraard altijd de verpakkingen voor de supermarkten en zij kunnen dus ook die aangepaste verpakkingen leveren. Maar het zijn de supermarkten die het laatste woord hebben over hun eigen inkoop”, licht Andela toe.

‘Misleiding van de consument’
Engelse supermarkten legden vorig jaar eieren van opgehokte vrije uitloophennen in dezelfde doosjes, met een sticker met uitleg erop, in het schap. De meeste Nederlandse supermarkten deden dat toen niet en lijken het ook nu niet te zien zitten. „Nederlandse supermarkten vinden het lastig en willen geen enkel risico lopen beschuldigd worden van het misleiden van de consument”, zegt Andela. 

De Anevei-voorzitter hoopt dat minister Schouten binnenkort  op z’n minst de ophokplicht in een deel van het land er af haalt. De minister laat momenteel uitzoeken of het regionaal opheffen van de ophokplicht verantwoord en mogelijk is. Het ministerie kijkt of het mogelijk is minder risicovolle gebieden aan te wijzen, met behulp van locaties van eerder besmette bedrijven en de aanwezigheid en concentratie van vogelgriep-risicovogels op regionaal niveau. „Positief dat de minister meedenkt. Een deel van de productie van vrije uitloopeieren op gang houden is beter dan niks”, reageert Andela. 

Andela vreest voor de exportpositie van Nederlandse vrije uitloop eieren. Nederland heeft dit jaar als enig Europees land een ophokplicht. „We maken ons grote zorgen over de marktschade op korte en (middel)lange termijn. Buitenlandse afnemers kunnen, net als vorig jaar, straks een periode geen of minder Nederlandse uitloopeieren kopen. Dit kan voor hen een reden zijn om op zoek te gaan naar andere leveranciers. Wanneer ze dat doen, zijn de gevolgen voor de hele Nederlandse legsector enorm.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal